ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Ιαπωνία: 2 νεκροί από πυροβολισμούς σε πεδίο εκπαίδευσης - Συνελήφθη 18χρονος στρατιώτης

Δύο νεκροί σε πεδίο εκπαίδευσης στρατιωτών στην Ιαπωνία
Δύο νεκροί σε πεδίο εκπαίδευσης στρατιωτών στην Ιαπωνία

Η ιαπωνική αστυνομία συνέλαβε έναν 18χρονο στρατιώτη, αφού πυροβόλησε και σκότωσε δύο εκπαιδευτές και τραυμάτισε έναν τρίτο σε πεδίο βολής του στρατού στην κεντρική Ιαπωνία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το αιματηρό περιστατικό που συνέβη περίπου στις 9 π.μ. (τοπική ώρα) στην πόλη Gifu ήταν η πρώτη τέτοια θανατηφόρα βολή σε πεδίο της Ιαπωνικής Δύναμης Επίγειας Αυτοάμυνας (GSDF) από το 1984, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του επιτελείου στρατηγός Γιασουνόρι Μορισίτα.

Ένας 18χρονος εκπαιδευόμενος στη Δύναμη Αυτοάμυνας πυροβόλησε τρεις στρατιώτες σε πεδίο βολής, σύμφωνα με αξιωματούχους. Συνελήφθη ως ύποπτος για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο ύποπτος εντάχθηκε στον στρατό τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο φερόμενος δράστης συνελήφθη αμέσως από συναδέλφους του στο σημείο. Κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας ενός 25χρονου στρατιώτη, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. «Πυροβόλησε με τουφέκι το θύμα με σκοπό να σκοτώσει», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Αεροφωτογραφία που μεταδόθηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνει μια μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού και πολιτών κοντά σε ένα όχημα έκτακτης ανάγκης, ενώ η αστυνομία διατηρούσε οδοφράγματα στην περιοχή.

Ο στρατός ερευνά το περιστατικό

Ο Χιροκάζου Ματσούνο, επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε περίπου στις 9 το πρωί τοπική ώρα σε ένα πεδίο βολής SDF όπου αρκετοί στρατιώτες συμμετείχαν σε άσκηση εκπαίδευσης.

«Αυτό το είδος περιστατικού είναι απολύτως ασυγχώρητο για μια οργάνωση που είναι επιφορτισμένη με το χειρισμό όπλων και το παίρνω πολύ σοβαρά», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου της Επίγειας Δύναμης Αυτοάμυνας, Μορισίτα.

Ο στρατός της Ιαπωνίας επαλήθευσε ότι ο θάνατος δύο τραυματιών διαπιστώθηκε κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο. Ένας εκπρόσωπος των SDF είπε ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ακούστηκαν συνολικά οκτώ πυροβολισμοί. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα αμάχους.

Η Ιαπωνία έχει αυστηρούς νόμους για τον έλεγχο των όπλων και είναι γνωστή για την ασφάλειά της, αλλά πρόσφατα ορισμένα υψηλού προφίλ περιστατικά βίας έχουν συγκλονίσει την ασιατική χώρα. Κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα γλίτωσε ελάχιστα όταν ένας ύποπτος πέταξε εκρηκτικά.

Τον Ιούλιο του 2022, ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δολοφονήθηκε την ώρα που μιλούσε σε πολιτική εκδήλωση έξω από τον σταθμό Γιαμάτο-Σαϊντάι-τζι στην πόλη Νάρα της Ιαπωνίας. Δράστης ήταν ο Τετσούια Γιαμαγκάμι, ένας 41χρονος άνδρας από την πόλη Νάρα και μέλος της Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας από το 2002 έως το 2005.