ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Η ζώνη επιρροής μας είναι μεγαλύτερη από τα σύνορά μας»

Ερντογάν: «Η ζώνη επιρροής μας είναι μεγαλύτερη από τα σύνορά μας»
AP.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν το μέλλον τους, στην Τουρκία», τόνισε ο Πρόεδρος της γείτονος χώρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η επιρροή της χώρας του, είναι μεγαλύτερη από τα σύνορά της, σε ομιλία του. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίσθηκε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που ανέφερε, φάνηκε και στο ενδιαφέρον που υπήρξε για τις εκλογές της Τουρκίας, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

«Στην περιοχή μας, δε μπορεί να παραμείνει σταθερή μία εξίσωση που δεν περιλαμβάνει και δεν υπολογίζει την Τουρκία. Το όραμά μας για ισχυρή Τουρκία, τόσο στο τραπέζι, όσο και το μέτωπο. Αυτό έγινε πραγματικότητα. Σήμερα, η ζώνη επιρροής της χώρας μας έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τα σύνορά μας.

Οι πρόσφατες εκλογές παρακολουθήθηκαν από την Αφρική στην Ασία, από την Ευρώπη μέχρι και την Λατινική Αμερική από τον τουρκικό κόσμο μέχρι και εκείνον του Ισλάμ κι αυτό είναι ένα δείγμα (της επιρροής). Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που μαζί μας δεν έχουν φυσική σχέση αλλά έχουν σχέση καρδιάς κι έτσι, βλέπουν το μέλλον τους, στην Τουρκία.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Το πρόβλημα είναι ο εξοπλισμός της Ελλάδας»

Εντωμεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε «ανοικτό» το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τονίζοντας ότι θα συζητήσει μαζί του, για το γεγονός ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται συνεχώς. Παράλληλα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως «πρόβλημα» το γεγονός ότι η Ελλάδα ενισχύει την άμυνά της.

Ο Διευθυντής τηλεοπτικού δικτύου Haber Global, Ταχά Νταγλί τόνισε ότι: «Πού θα φθάσετε με τους εξοπλισμούς; Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σάς δίνουν άφθονα όπλα. Μήπως σας τα δίνει δωρεάν; Μάλλον, θα τα πούμε αυτά με τον Μητσοτάκη. Αυτό που καταλαβαίνουμε, είναι πως για να προχωρήσουν οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας ή οι σχέσεις Ερντογάν – Μητσοτάκη, ο Ερντογάν θα εξετάσει κάποια θέματα.

Είχε υπάρξει μία σοβαρή περίοδος έντασης και η ελληνική πλευρά είχε καταλάβει αυτήν τη στάση. Τώρα, για να ανοίξει μία νέα σελίδα στις σχέσεις, πρέπει να δούμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η επιθετική πολιτική της Ελλάδας, ο εξοπλισμός της που παραβίαζε τις διεθνείς συνθήκες, όπως και η στρατιωτικοποίηση των νησιών. Για να γίνει κάποιο βήμα, θα πρέπει να εξετασθούν αυτά, έτσι ώστε να ανοίξει μία νέα σελίδα».

Τούρκοι αναλυτές: «Η Ελλάδα εξοπλίζεται και γίνεται ισχυρή»

Τέλος, οι τούρκοι αναλυτές σημείωσαν ότι η Ελλάδα γίνεται ισχυρή με τον εξοπλισμό που αποκτά και έτσι, «αυξάνεται η πιθανότητα να μας προκαλέσει ζημιά». Η Σαγνιούρ Τεζέλ, παρουσιάστρια του Haber Global, υπογράμμισε πως «αυτό που λέει ο Πρόεδρος είναι, “εντάξει, θα έχω σχέσεις με την Ελλάδα, όμως, εξήγησέ μου αυτά τα εξοπλιστικά, και ποιο είναι το ντέρτι σου, με τα F–16”.

Ο Ερντογάν Καράκους, πτέραρχος εν αποστρατεία, σημείωσε ότι «αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης για εμάς. Η Ελλάδα προσπαθεί συνέχεια να γίνει όλο και πιο ισχυρή και αυξάνεται η πιθανότητα να μας προκαλέσει ζημιά. Και με το PKK, έχουμε θέμα επιβίωσης. Στο παρελθόν, είχαμε το σχέδιο των 2,5 πολέμων με την Ελλάδα, τη Συρία και τους Ελληνοκυπρίους. Ενώ, τώρα, η Ελλάδα βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικές ειδήσεις