ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Η γερμανική ταμπλόιντ αντικαθιστά τους δημοσιογράφους με τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει δημοσιογράφους στη Bild
Η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει δημοσιογράφους στη Bild
ΑΡ

Η γερμανική ταμπλόιντ Bild, η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, σχεδιάζει να αντικαταστήσει μια σειρά από θέσεις συντακτών με τεχνητή νοημοσύνη, όπως ενημέρωσε το προσωπικό της μέσω email.

Η γερμανική ταμπλόιντ Bild θα αντικαταστήσει μια σειρά συντακτών με τεχνητή νοημοσύνη, σε μία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις καθώς ο εκδοστικός οίκος Axel Springer ενημέρωσε το προσωπικό ότι ορισμένοι ρόλοι «δεν θα υπάρχουν πλέον όπως σήμερα»

Ως μέρος ενός ξεχωριστού, πιο άμεσου προγράμματος μείωσης κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την αποκατάσταση της κερδοφορίας, η εφημερίδα αναδιοργανώνει επίσης τις δραστηριότητές της στις περιφερειακές εφημερίδες, σε μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις.

Η εφημερίδα «δυστυχώς θα χώριζε τους δρόμους της με συναδέλφους που έχουν καθήκοντα που στον ψηφιακό κόσμο εκτελούνται με τεχνητή νοημοσύνη ή/και αυτοματοποιημένες διαδικασίες», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της, ο μεγαλύτερος εκδότης πολυμέσων της Ευρώπης, Axel Springer SE, σε email προς το προσωπικό.

Είπε ότι οι ρόλοι ορισμένων «συντακτών, προσωπικού παραγωγής έντυπης εκτύπωσης, υποσυντακτών, διορθωτών και συντακτών φωτογραφιών δεν θα υπάρχουν πλέον όπως σήμερα», σύμφωνα με το email, που επικαλείται η αντίπαλη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Το μήνυμα ακολουθεί μια ανακοίνωση τον Φεβρουάριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Mathias Döpfner, ότι ο εκδότης επρόκειτο να είναι μια «εταιρεία ψηφιακών μέσων». Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να «κάνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ποτέ - ή να την αντικαταστήσουν», είπε.

Προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν σύντομα καλύτερη στη «συγκέντρωση πληροφοριών» από τους δημοσιογράφους και ότι μόνο οι συντάκτες που δημιουργούν «το καλύτερο πρωτότυπο περιεχόμενο» – όπως η ερευνητική δημοσιογραφία και ο πρωτότυπος σχολιασμός – θα επιζήσουν.

Η Bild δεν είχε καμία άμεση εκτίμηση για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν τελικά να χαθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο κολοσσός Springer δεν είναι ο πρώτος εκδότης που στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το BuzzFeed φέτος ανακοίνωσε ότι στόχευε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να «βελτιώσει» περιεχόμενο και διαδικτυακά κουίζ, ενώ η Daily Mirror και η Daily Express στο Ηνωμένο Βασίλειο διερευνούν επίσης τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορούν να δημιουργήσουν εξελιγμένο κείμενο από απλές προτροπές χρηστών, από δοκίμια και εφαρμογές εργασίας μέχρι ποιήματα και έργα μυθοπλασίας, αλλά οι απαντήσεις τους μερικές φορές είναι ανακριβείς ή ακόμα και κατασκευασμένες.

Το Men’s Journal και ο ιστότοπος τεχνολογίας Cnet χρησιμοποιούν επίσης τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία άρθρων που σαρώθηκαν αργότερα από δημοσιογράφους αν και η Cnet παραδέχτηκε τον Ιανουάριο ότι το έργο είχε περιορισμούς μετά από αναφορές ότι περισσότερα από τα μισά άρθρα έπρεπε να διορθωθούν.

Τον Απρίλιο, οι εκδότες του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού Die Aktuelle απέλυσαν το δημοσιογράφο και ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια του Μίκαελ Σουμάχερ αφού έδωσε μια «συνέντευξη» με τον θρύλο της Formula 1 που είχε δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από την AI.

Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, 54 ετών, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα σε ένα ατύχημα στο σκι στις γαλλικές Άλπεις. Η οικογένειά του έχει κινηθεί νομικά εναντίον των εκδοτών του περιοδικού.

Η Bild είπε ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις όπου είναι δυνατόν, αλλά προσπαθεί να περικόψει τη μισθοδοσία των συντακτών σε «χαμηλά τριψήφια» ή περίπου 200 θέσεις εργασίας, μειώνοντας τον αριθμό των περιφερειακών εκδόσεων που εκτυπώνει από 18 σε 12, ανέφερε η FAZ.

Το email υπογράφηκε από τέσσερα κορυφαία στελέχη της εφημερίδας, συμπεριλαμβανομένων των αρχισυντακτών Marion Horn και Robert Schneider, είπε η FAZ. Παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν τελικά να αναμένονται στην κορυφαία καθημερινή Die Welt του ομίλου Springer.

Ο Döpfner είχε ήδη προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές προσωπικού στην ταμπλόιντ, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν από 4,5 εκατομμύρια πριν από 20 χρόνια σε λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο πέρυσι, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει μια απογοητευτική οικονομική απόδοση και να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων.

Η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) επέκρινε τα σχέδια του Springer, προειδοποιώντας ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας στη Bild θα «έσφαζαν την αγελάδα των μετρητών του ομίλου». Η κίνηση δεν ήταν απλώς απαράδεκτη προς τους εργαζομένους, αλλά και εξαιρετικά ανόητη οικονομικά», ανέφερε.