ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Συγκλονίζουν οι περιγραφές ψαρά - «Βρήκα στα δίχτυα μου το πτώμα ενός μωρού»

Τυνησία: Συγκλονίζουν οι περιγραφές ψαρά - «Βρήκα στα δίχτυα μου το πτώμα ενός μωρού»
BBC

Ένας ψαράς στην Τυνησία ανατριχιάζει με τις περιγραφές όσων βλέπει στη θάλασσα, ενώ όπως είπε μέσα σε 3 ημέρες βρήκε 15 σορούς μεταναστών στα δίχτυα του

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό και τους τρόπους επιλύσής του ειδικά μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο με 81 νεκρους και εκατοντάδες ανθρώπους να αγνοούνται είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ένας ψαράς στην Τυνησία ανατριχιάζει με τις περιγραφές όσων βλέπει στη θάλασσα, καθώς η χώρα αποτελεί βασικό λιμάνι αναχώρησης για μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Oussama Dabbebi όμως εκτός από ψάρια, στα δίχτυα του πολύ συχνά πιάνει και σορούς μεταναστών.

«Κάποιες φορές αντί για ψάρια, πιάνω πτώματα στα δίχτυα μου. Την πρώτη φορά φοβήθηκα αλλά μετά έφτασα να το συνηθίσω και μετά από λίγο το συναίσθημα είτε έβλεπα ένα ψάρι είτε έναν νεκρό ήταν το ίδιο», λέει ο Oussama στο BBC.

Πρόσφατα στα δίχτυα του βρήκε 15 σορούς μέσα σε 3 ημέρες.

«Μια φορά βρήκα το πτώμα ενός μωρού. Πώς μπορεί ένα μωρό να φταίει για ο,τιδήποτε. Έκλαιγα. Ένας ενήλικας έχει προλάβει να ζήσει. Αλλά το μωρό… δεν έχει δει τίποτα ακόμα» συγκλονίζει ο ψαράς.

«Δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου»

Ο Oussama Dabbebi ψαρεύει στη Σφαξ, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τυνησίας, από όταν ήταν 10 ετών. Σήμερα, όπως λέει, οι περισσότεροι ψαράδες έχουν πουλήσει τις βάρκες τους σε διακινητές έναντι τεράστιων χρηματικών ποσών.

«Πολλές φορές μου έδωσαν πολλά χρήματα για να πουλήσω το σκάφος μου αλλά πάντα αρνούμαι γιατί αν κάποιος πνιγόταν μέσα στο σκάφος μου, δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου» επισημαίνει.

Την ίδια στιγμή μετανάστες από το Νότιο Σουδάν μπαίνουν σε μία βάρκα με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι και η βάρκα ήταν πολύ μικρή» λέει ένας από τους μετανάστες για την πρώτη τους προσπάθεια να φτάσουν στην Ιταλία, η οποία ήταν αποτυχημένη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Αρχών της Τυνησίας τους τρεις πρώτους μήνες του έτους 13.000 μετανάστες αναγκάστηκαν να βγουν από τις σχεδόν πάντα υπερφορτωμένες βάρκες και να επιστρέψουν στην ακτή.

Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο περίπου 24.000 άνθρωποι έφυγαν από τις ακτές της Τυνησίας για την Ιταλία.

Η Τυνησία είναι το κυριότερο σημείο αναχώρησης για εκείνους που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Μέχρι πρότινος την «πρωτιά» αυτή κατείχε η Λιβύη, ωστόσο στη χώρα οι μετανάστες έπεφταν πολύ συχνά θύματα βίας και απαγωγής από εγκληματικές συμμορίες, με αποτέλεσμα πλέον να προτιμάται η Τυνησία.