ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αφρική το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας: Επίσκεψη στη Νιγηρία

Κινέζοι ναύτες στο κατάστρωμα πλοίου
Επίσκεψη στη Νιγηρία πραγματοποιεί το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό
Photo: ΑP

Η πλούσια σε πετρέλαιο Δυτική Αφρική είναι σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγός αργού πετρελαίου και αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος του Πεκίνου

Μία σπάνια επίσκεψη πραγματοποίησε το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό με επικεφαλής το αντιτορπιλικό Nanning στη Νιγηρία.

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο προσπαθεί εδώ και καιρό να αυξήσει την ειρροή του αφρικανική ακτή του Ατλαντικού.

Ο κινέζος πρεσβευτής στη Νιγηρία χαιρέτισε την πενθήμερη επίσκεψη ως ορόσημο στις διμερείς σχέσεις και το νιγηριανό Πολεμικό Ναυτικό εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με την Κίνα για την αντιμετώπιση απειλών για την ασφάλεια της ναυτιλίας και τη διατήρηση της σταθερότητας στον κόλπο της Γουινέας, ανέφερε σε σημερινή δήλωσή της η κινεζική πρεσβεία.

Το αντιτορπιλικό και μια φρεγάτα που το συνοδεύει, η Sanya, μαζί με ένα πλοίο ανεφοδιασμού, το Weishanhu, έφθασαν στα ανοικτά του λιμανιού του Λάγκος, και το Nanning θα πραγματοποιήσει μέχρι την Πέμπτη επίσκεψη στο λιμάνι, ανέφερε σε δήλωσή του το νιγηριανό Πολεμικό Ναυτικό.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Δυτική Αφρική είναι σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγός αργού πετρελαίου. Η περιφέρεια αυτή, κυρίως η Ανγκόλα και η Νιγηρία, είναι μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών πετρελαίου της Κίνας. Η μεγάλη κινεζική εταιρεία πετρελαϊκών ερευνών CNOOC Ltd συμμετέχει επίσης στην άντληση πετρελαίου στα ανοικτά της ακτής της Νιγηρίας.

Τον Ιανουάριο, η Νιγηρία άνοιξε ένα κινεζικής κατασκευής θαλάσσιο λιμένα βαθέων υδάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Λάγκος. Αυτό το νέο λιμάνι βαθέων υδάτων Λέκι, ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής, ανήκει σε ποσοστό 75% στην κρατική κινεζική εταιρεία China Harbour Engineering Co. και στον όμιλο Tolaram που έχει την έδρα του στη Σιγκαπούρη.

Έχουν κυκλοφορήσει επίσης φήμες ότι μια βάση για τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσε να δημιουργηθεί στον κόλπο της Γουινέας. Πέρυσι αμυντικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν εκφράσει ανησυχία ότι μια τέτοια βάση, ενδεχομένως στην Ισημερινή Γουινέα, θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη διάρκεια των τριών περασμένων δεκαετιών, η Κίνα έχει διευρύνει την επιρροή της σε σχεδόν όλα τα αφρικανικά κράτη μέσω επενδύσεων, εμπορίου και δανείων.