ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Oργιάζουν οι φήμες για τον παρουσιαστή που πλήρωνε ανήλικο για γυμνά - «Δεν είμαι εγω..»

Σάλος στο BBC με το ροζ σκάνδαλο
Σάλος στο BBC με το ροζ σκάνδαλο
ΑΡ

«Βαθιά ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις καταγγελίες για το «ροζ» σκάνδαλο που συγκλονίζει το BBC το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού της Βρετανίας. Ο ένας μετά τον άλλο διάσημοι παρουσιαστές του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα αρνούνται την κατηγορία ότι πλήρωσαν ανήλικο άτομο για να του στείλει γυμνές φωτογραφίες.

Η υπουργός Πολιτισμού Λούσι Φρέιζερ θα έχει επείγουσες συνομιλίες με τον γενικό διευθυντή του BBC σήμερα (9/7), αφού ένας παρουσιαστής κατηγορήθηκε ότι πλήρωσε έναν έφηβο 35.000 λίρες για να του στείλει σεξουαλικές φωτογραφίες.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού χαρακτήρισε τις καταγγελίες «βαθιά ανησυχητικές». Οι ισχυρισμοί, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την εφημερίδα Sun, περιλαμβάνουν ότι η οικογένεια του νεαρού διαμαρτυρήθηκε στο BBC τον Μάιο. Το BBC πρέπει να διερευνήσει επειγόντως και με ευαισθησία το θέμα, τονίζει το υπουργείο.

«Ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που λαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση, ανώτεροι αξιωματούχοι τόνισαν στο BBC ότι οι ισχυρισμοί πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως και με ευαισθησία, με το υπουργείο να τηρείται ενήμερο», ανέφερε η δήλωση. Η Φρέιζερ θα μιλήσει με τον επικεφαλής του BBC Τιμ Ντέιβι, πρόσθεσε.

Η μητέρα του νεαρού - που η Sun ισχυρίζεται ότι ήταν 17 ετών όταν ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον παρουσιαστή - είπε ότι το παιδί της είχε χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να πάρει κοκαϊνη. Αν οι πληρωμές συνεχίζονταν ισχυρίστηκε, το παιδί της - που είναι τώρα 20 ετών - θα «είχε πεθάνει».

Υποστήριξε επίσης ότι μια εικόνα του παρουσιαστή με τα εσώρουχά του, την οποία ανέφερε η Sun το Σάββατο, τραβήχτηκε στο πλαίσιο βιντεοκλήσης με το παιδί της. Έχοντας ενημερώσει το BBC για τις ανησυχίες τους στις 19 Μαΐου, η οικογένεια είπε ότι απογοητεύτηκε όταν ο παρουσιαστής παρέμεινε στον αέρα και στη συνέχεια αποφάσισαν να πλησιάσουν τη Sun. Κατέστησαν σαφές ότι δεν ήθελαν καμία πληρωμή για την ιστορία, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο αστέρας του BBC αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες για ακατάλληλες φωτογραφίες, με τη Sun να μην κατονομάζει τον παρουσιαστή για νομικούς λόγους. Το BBC News δεν κατονόμασε επίσης τον παρουσιαστή, αλλά διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να βγει στον αέρα στο εγγύς μέλλον. Δεν είναι γνωστό αν έχει υπάρξει επίσημη αναστολή. Τώρα έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία καταγγελιών του BBC - κυρίως, ποια μέτρα ελήφθησαν για να ανακριθεί ο παρουσιαστής και να διερευνηθεί περαιτέρω.

Πλέον πληθαίνουν οι κατηγορίες ότι από τότε που η οικογένεια έκανε την καταγγελία της, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν χειρίστηκε σωστά την έρευνα για τον ανώνυμο παρουσιαστή, είπε η ειδική ανταποκρίτρια του BBC News, Λούσι Μάνινγκ. Αρκετοί πολιτικοί δήλωσαν ότι το BBC πρέπει να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων.

Η σκιώδης καγκελάριος Ρέιτσελ Ριβς κάλεσε το δίκτυο «να τακτοποιήσει τα του οίκου του», ενώ η υπουργός των Τόρις Βικτόρια Άτκινς ζήτησε ταχεία δράση. Χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ως «πολύ, πολύ σοβαρούς», λέγοντας ότι το BBC πρέπει να ενεργήσει «γρήγορα» ακολουθώντας τις διαδικασίες «που λέει ότι έχει τεθεί σε ισχύ».

Αρνούνται την εμπλοκή τους διάσημα ονόματα του BBC

Εκπρόσωπος από το γραφείο Τύπου του BBC δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε οποιεσδήποτε κατηγορίες πολύ σοβαρά και έχουμε διαδικασίες για να τις αντιμετωπίσουμε προληπτικά. Εάν λάβουμε λοιπόν πληροφορίες που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση ή εξέταση, θα λάβουμε μέτρα για να το κάνουμε αυτό».

Πολλά διάσημα ονόματα του BBC προσπάθησαν να καθαρίσουν το όνομά τους, δηλώνοντας δημόσια ότι δεν είναι ο παρουσιαστής στο επίκεντρο των καταγγελιών, εν μέσω έντονων εικασιών για την ταυτότητα του ατόμου στα social media.

Γράφοντας στο Twitter, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Ράιλαν Κλαρκ είπε: «Δεν είμαι σίγουρος γιατί το όνομά μου κυκλοφορεί, αλλά για αυτή την ιστορία στη Sun - δεν είμαι εγώ μωρό μου. Αυτήν τη στιγμή γυρίζω μια εκπομπή στην Ιταλία για το BBC οπότε βγάλτε το όνομά μου από το στόμα σας.»

Λίγο αργότερα, ο σταρ του ραδιοφώνου Τζέρεμι Βάιν απάντησε επίσης στην ιστορία, λέγοντας στους οπαδούς του στο Twitter: «Σίγουρα δεν είμαι εγώ». Ο Γκάρι Λίνεκερ έγραψε στο Twitter: «Μισώ να απογοητεύω τους επικριτές, αλλά δεν είμαι εγώ».

Ο Nίκι Κάμπελ φέρετι να έχει επικοινωνήσει με την αστυνομία σχετικά με την αναφορά του σε σχέση με την ιστορία. Η μητέρα του θύματος, η οποία ήταν 17 ετών όταν άρχισαν οι πληρωμές, είπε στη Sun ότι είδε μια φωτογραφία του παρουσιαστή στο τηλέφωνο του παιδιού της στην οποία «κάθονταν σε έναν καναπέ στο σπίτι του με τα εσώρουχά του». Ούτε ο παρουσιαστής, ούτε ο έφηβος έχουν ταυτοποιηθεί.