ΚΟΣΜΟΣ

Χακάν Φιντάν: Τα «μάτια και τα αυτιά» του Ερντογάν - Θα γίνει σουλτάνος στη θέση του σουλτάνου ;

Πιστός του Ερντογάν ο Χακάν Φιντάν
Πιστός του Ερντογάν ο Χακάν Φιντάν
ΑΡ

Ο Χακάν Φιντάν «είναι το μαύρο κουτί μου», λέει με νόημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρώην κατάσκοπος βρέθηκε στο τιμόνι της τουρκικής διπλωματίας για να εκτελεί εντολές του Τούρκου προέδρου και εκπροσωπεί μία νέα γενιά πιστών, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro

Το προφίλ του Χακάν Φιντάν, σκιαγραφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Figaro στην Κωνσταντινούπολη, Ντελφίν Μινουί, τονιζοντας οτι από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση του Ερντογάν, ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών δίνει τη μία διάλεξη μετά την άλλη και συμμετέχει σε πλήθος συνεδρίων. Ο διορισμός του ρίχνει φως σε μια νέα γενιά πιστών τονίζει, ενώ ασχολείται με τα πάντα, από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Επί δέκα χρόνια, θυμάται δυτικός διπλωμάτης, «βρισκόταν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία», θέματα για τα οποία ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, Ταγίπ Ερντογάν, τον εμπιστεύεται πλήρως. «Είναι το μαύρο κουτί μου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Χακάν Φιντάν ήταν μόλις 42 ετών όταν προήχθη σε επικεφαλής της MIT το 2010. Η καριέρα του ως αρχικατάσκοπος ξεκίνησε με επιτυχία. Βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν με τους Κούρδους αντάρτες του PKK, για αρκετά χρόνια έπαιξε τον ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ της κυβέρνησης και των μαχητών της ανεξαρτησίας.

Το 2015 η εκεχειρία κατέρρευσε, με φόντο την εθνικιστική στροφή του Ερντογάν, τον πόλεμο στη Συρία και την ενίσχυση των κουρδικών πολιτοφυλακών στην άλλη πλευρά των συνόρων. Η Συρία παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του πρώην επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μετά τις επαναστάσεις της αραβικής άνοιξης του 2011, ο Ερντογάν πόνταρε στην ταχεία πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ και υποστήριξε την αντιπολίτευση. Ο Χακάν Φιντάν λέγεται ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις παραδόσεις όπλων στους Σύρους αντάρτες από το 2012 και μετά.

Δέκα χρόνια αργότερα, οι ίδιες υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής πορείας, σημειώνει το ρεπορτάζ. Ο Χακάν Φιντάν επιφορτισμένος με τη διακριτική ανανέωση των δεσμών με τη Δαμασκό, φέρεται να έχει ταξιδέψει στη συριακή πρωτεύουσα τουλάχιστον δύο φορές από το καλοκαίρι του 2022 για να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του. [..]

Ο διορισμός του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, την οποία παραδοσιακά κατέχουν άνδρες της πολιτικής και διπλωματικής ελίτ, μπορεί να αποτελέσει έκπληξη.«Στις δυτικές πρωτεύουσες, γενήθηκαν αμέσως ερωτήματα: θα πρέπει να θεωρηθεί αυτό ως αυστηροποίηση της εστίασης σε θέματα ασφάλειας; Μήπως οδεύουμε προς μια πιο συγκρουσιακή αυτονομία της Τουρκίας;» επισημαίνει η ερευνήτρια Ντοροτέ Σμιντ, επικεφαλής του προγράμματος Σύγχρονη Τουρκία και Μέση Ανατολή του Ifri.

Ο Φιντάν μπορεί να ήταν ο άνθρωπος πίσω από την ειρηνευτική διαδικασία με το ΡΚΚ, αλλά είναι επίσης ύποπτος ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία των Κούρδων ακτιβιστών στο Παρίσι, σημειώνει το ρεπορτάζ. Αλλά στους κύκλους που πρόσκεινται στην τουρκική κυβέρνηση, η έμφαση δίνεται στην «ικανότητα» και την «αξιοπιστία» αυτού του ανθρώπου,του οποίου το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είχε πρόσβαση σε όλους τους ευαίσθητους φακέλους της τελευταίας δεκαετίας. Ο διορισμός του αναδεικνύει επίσης μια νέα γενιά πιστών, γράφει η Figaro.

«Eίναι η επιτομή του τέλειου Τούρκου υπαλλήλου του ΑΚΡ. Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα εξουσίας οργανωμένο στην υπηρεσία της πολιτικής, το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί και στον στρατό. Σήμερα, ιδίως μετά την εσωτερική εκκαθάριση μετά το πραξικόπημα, βλέπουμε την εδραίωση μιας νέας διπλωματικής ομάδας που είναι πιο ομοιογενής, από κοινωνιολογική άποψη, με ανθρώπους που έχουν κάνει καριέρα σε αυτό το σύστημα από την αρχή»

Ορισμένοι βλέπουν ήδη τον Φιντάν ως πιθανό διάδοχο του Eρντογάν, ο οποίος θα είναι 74 ετών στο τέλος της θητείας του. Αλλά προς το παρόν, ο ισχυρός άνδρας της χώρας παραμένει ο απόλυτος υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων σε διεθνή ζητήματα.