ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Ισόβια σε τρεις αστυνομικούς για φόνο με κίνητρο το «ρατσιστικό μίσος»

police argentina
Αργεντινός αστυνομικός
Photo: AP

Πρόκειται για ιστορική καταδίκη στην Αργεντινή

Τρεις αργεντινοί αστυνομικοί καταδικάστηκαν χθες Τρίτη να εκτίσουν ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία 17χρονου και άλλοι έξι συνάδελφοί τους να εκτίσουν ποινές φυλάκισης τεσσάρων ως οκτώ ετών για βασανιστήρια ή παραποίηση στοιχείων, με τους δικαστές να αναφέρονται στην ετυμηγορία τους σε «ρατσιστικό μίσος».

Οι Γκαμπριέλ Ισάσι, Φαμπιάν Λόπες και Χουάν Χοσέ Νιέβα κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία το 2021 του Λούκας Γκονσάλες, εφήβου από προάστιο του Μπουένος Άιρες, ενώ βρισκόταν μαζί με τρεις φίλους του έπειτα από προπόνηση σε ποδοσφαιρική ομάδα στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας της Αργεντινής.

Καταδικάστηκαν για «ανθρωποκτονία εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», με την ετυμηγορία να αναφέρεται πιο συγκεκριμένα σε «ρατσιστικό μίσος» και «κατάχρηση εξουσίας», καθώς και για απόπειρες ανθρωποκτονίας των υπολοίπων τριών νεαρών που ήταν μαζί με το θύμα.

«Έγιναν στόχος επειδή είχαν σκούρο δέρμα, επειδή κατάγονταν από φτωχογειτονιά» και καθώς «έφευγαν από την προπόνηση» τους έκαναν «κόσκινο», δήλωσε ο πατέρας του Λούκας, ο Έκτορ Γκονσάλες, προσερχόμενος στην ακροαματική διαδικασία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, οι τέσσερις νεαροί βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητο, είχαν σταματήσει για να αγοράσουν ποτά όταν τους πλησίασε όχημα της αστυνομίας χωρίς διακριτικά. Καθώς δεν έμεναν στη γειτονιά και δεν ήξεραν με ποιους είχαν να κάνουν, προσπάθησαν να φύγουν. Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, πετυχαίνοντας τον Λούκας Γκονσάλες στο κεφάλι.

Ένας από τους επιβαίνοντες μπόρεσε να διαφύγει. Οι αστυνομικοί έριξαν τους άλλους δυο στο έδαφος, τους πέρασαν χειροπέδες, τους χτύπησαν.

«Είμαστε νέοι που αγαπάμε το ποδόσφαιρο πάνω απ’ όλα. Δεν είπαν ποιοι ήταν. Με πέταξαν κάτω, με χτύπησαν, μου είπαν πως ήμουν ‘βρομιάρης αράπης’ κι ότι θα μου έριχναν σφαίρα στο κεφάλι όπως στον φίλο μου», κατέθεσε ο Χοακίν Γκόμες, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι.

Οι αστυνομικοί έβαλαν πιστόλι μέσα στο όχημα. Ο ένας από αυτούς ομολόγησε πως προσπάθησε να παραποιήσει τα στοιχεία.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», είπε η μητέρα του θύματος Σίνθια Λόπες, η ζωή της οποίας «έγινε κομμάτια» εξαιτίας του θανάτου του Λούκας.

«Πρόκειται για ιστορική καταδίκη στην Αργεντινή, για να μην υπάρξει ποτέ πια άλλη υπόθεση όπως αυτή του Λούκας Γκονσάλες. Καταφέραμε τα θύματα και οι συγγενείς τους να θεωρηθούν θύματα της θεσμικής βίας» εξαιτίας του «ρατσιστικού μίσους», δήλωσε στον Τύπο ο δικηγόρος των νεαρών και των οικογενειών τους Γρεγόριο Νταλμπόν.