ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τσελίκ θυμήθηκε πάλι την αποστρατικοποίηση των νησιών και την τουρκική μειονότητα στη Θράκη

Ο Τσελίκ θυμήθηκε πάλι την αποστρατικοποίηση των νησιών και την τουρκική μειονότητα στη Θράκη
ΑP

Οι δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ - Τούρκοι διπλωμάτες ρίχνουν Κύπρο, Αιγαίο και μειονότητες στο «τραπέζι» των διαφορών, κάνοντας αναφορά και στην υφαλοκρηπίδα που «περιλαμβάνει πολλά αλληλένδετα θέματα».

Ο Ομέρ Τσελίκ με δηλώσεις του σε τουρκική εφημερίδα, διατηρεί την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να πας σε συζητήσεις όταν δεν έχει γίνει η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών γιατί είναι ένα θέμα που κλειδώνει τα άλλα θέματα που υπάρχουν.

Επίσης ο Τσελίκ κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Θράκη», αναφέρεται στην βάση του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη και λέει ότι «το ελληνικό λιμενικό τρυπά βάρκες και σκοτώνει μετανάστες στο Αιγαίο».

Όπως αναφέρει, αν συνεχιστούν αυτά από πλευράς Ελλάδας, κάτι άλλο θα συμβεί και όχι κάποια συμφωνία.

Τι λέει ο τουρκικός Τύπος για τις συναντήσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Με την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους ασχολείται ο τουρκικός Τύπος, ο οποίος κάνει λόγο για νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, αναλύσεις γίνονται και για τη συνάντηση που είχαν οι δύο ΥΠΕΞ των χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, ενώ θεωρείται κρίσιμη η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα το φθινόπωρο.

Τούρκοι διπλωμάτες: Κύπρος, Αιγαίο και μειονότητες είναι τα τρία θέματα των ελληνοτουρκικών διαφορών

Την ίδια ώρα, αναλύσεις για τις συναντήσεις που έγιναν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ γίνονται και στα τουρκικά κανάλια, όπου οι διπλωμάτες προσπαθούν να ερμηνεύσουν όσα έγιναν και ειπώθηκαν.

Όπως ανέφερε ο Χασάν Γκιογούς, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα: Σε τρία βασικά θέματα υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το πρώτο είναι το ζήτημα της Κύπρου, τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα των μειονοτήτων. Όταν μιλάμε για το προβλήματα του Αιγαίου εκεί υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα. Όπως αναφέρατε και στην αρχή, από την έκταση των χωρικών υδάτων, η υφαλοκρηπίδα, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το θέμα του εναέριου χώρου. Όμως ο ισχυρισμός της Ελλάδας είναι πως υπάρχει ένα ζήτημα κι αυτό είναι της υφαλοκρηπίδας κι όλο είπαν πως στις διερευνητικές επαφές μιλάμε για το θέμα αυτό. Όμως ξέρω πως στις διερευνητικές το Αιγαίο τέθηκε με όλες του τις διαστάσεις. Τώρα πάλι λένε πως συζητούν μόνο την υφαλοκρηπίδα, ελπίζω να βρεθεί μια νέα δομή και να τεθούν όλα τα ζητήματα για να υπάρξει μια κοινή αποδοχή.

Υπ. Άμυνας Τουρκίας: Θετική η συνάντηση των υπουργών – Επανέναρξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας μίλησε για την συνάντηση Γκιουλέρ-Δένδια για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τόνισε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζεκί Ακτούρκ: «Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας όπως και της ‘ΤΔΒΚ’ δίχως υποχωρήσεις. Η χώρα μας είναι υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, στο πνεύμα της συμμαχίας, με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο, αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο. Και κάνει μεγάλη προσπάθεια».

Στη Σύνοδο του Βίλνιους ο υπουργός μας είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του η οποία ήταν θετική και παραγωγική. Στη συνάντηση συζητήθηκε η συνέχιση της θετικής ατζέντας μεταξύ των δυο χωρών και η διατήρηση των ανοικτών διαύλων διαλόγου και επικυρώθηκε η συμφωνία της επανέναρξης των συζητήσεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.