ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός καύσωνας σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα: Πυρκαγιές και θερμοκρασίες που σπάνε κάθε ιστορικό ρεκόρ

Φωτιές σε Λας Πάλμας και Τουρκία
Φωτιές σε Λας Πάλμας και Τουρκία
ΑΡ

Καλοκαίρι «κόλαση» βιώνει μεγάλο μέρος του πλανήτη, με τον υδράργυρο να σπάει κάθε ρεκόρ και τους μετεωρολόγους να εκδίδουν «κόκκινες προειδοποιήσεις» από την Ευρώπη μέχρι την Κίνα, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 52,2 βαθμούς Κελσίου στο Σανμπάο της επαρχίας Σιντζιάνγκ

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς πυρκαγιές μαίνονται στη νήσο Λα Πάλμα και την Τουρκία, εν μέσω του καταιγιστικού καύσωνα στην Ευρώπη που θα μπορούσε να σημειώσει θερμοκρασίες ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν μια πυρκαγιά στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα και ζήτησαν την απομάκρυνση τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων, ενώ καπνός φάνηκε να υψώνεταικαι από το δάσος του Τσανάκαλε στη βορειοδυτική Τουρκία, όπου ξέσπασε φωτιά.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια νέα «σοβαρή καταιγίδα καύσωνα» που θα μπορούσε να φέρει θερμοκρασίες ρεκόρ 49 βαθμών Κελσίου σε περιοχές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας τις επόμενες ημέρες.

Μετά τον Κέρβερο ο «Χάρος» στη νότια Ευρώπη

Οι ιταλικές αρχές εξέδωσαν κόκκινες προειδοποιήσεις σε 16 πόλεις καθώς ένας νέος άγριος αντικυκλώνας με το όνομα «Χάρος» πλήττει τη νότια Ευρώπη, με τη Σαρδηνία να προβλέπει θερμοκρασίες 49 C (120 F) αυτή την εβδομάδα - οι πιο καυτές που έχουν καταγραφεί στην ήπειρο.

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα βιώνουν υψηλές θερμοκρασίες εδώ και αρκετές ημέρες, βλάπτοντας τη γεωργία και αναγκάζοντας τους Βρετανούς ταξιδιώτες να ακυρώσουν τις διακοπές τους. Το Υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς που κάνουν διακοπές να αναζητήσουν οδηγίες για το πώς να παραμείνουν ασφαλείς στην υπερβολική ζέστη.

Ενώ ο αντικυκλώνας «Κέρβερος» πήρε το όνομά του από τον φύλακα του Άδη που έχει συνήθως την μορφή ενός σκύλου συνηθέστερα με τρία κεφάλια και με ουρά που απόληγε σε κεφαλή δράκου, ο νέος πιο έντονος αντικυκλώνας «Χάρος« πήρε το όνομά του από τον πορθμέα των νεκρών, επίσης φιγούρα από την ελληνική μυθολογία.

Στα χωριά της Πουνταγόρδα και της γειτονικής Τιχαράφε στη Λα Πάλμα, οι κάτοικοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ δέκα εναέριες μονάδες και 300 πυροσβέστες στο έδαφος προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο μια μαινόμενη δασική πυρκαγιά. Η φωτιά στη Λα Πάλμα ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο El Pinar de Puntagorda - μια δασώδη περιοχή στα βόρεια του νησιού. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι προκάλεσε την πυρκαγιά, σύμφωνα με τον υπουργό βιομηχανίας Έκτορ Γκόμεζ.

Το νησί, το οποίο αποτελεί μέρος του αρχιπελάγους των Καναρίων Νήσων στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Αφρικής, έχει βιώσει ακραίες θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ένα κύμα καύσωνα που πλήττει τη νότια Ευρώπη.

«Ήταν λίγο δύσκολο λόγω του μετατοπιζόμενου ανέμου και της ζέστης των τελευταίων ημερών, αλλά κρατάμε», είπε ο 46χρονος πυροσβέστης Jose Fernandez. Οι πυροσβέστες φρουρούσαν περιοχες για να διασφαλίσουν ότι η φωτιά σταμάτησε σε δρόμο και δεν επεκτάθηκε περαιτέρω.

Σπίτια καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές

Τουλάχιστον 20 σπίτια καταστράφηκαν καθώς προχώρησε η φωτιά, δήλωσε ο πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Φερνάντο Κλαβίχο. «Υπήρξε κάποια αντίσταση από τους ντόπιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά απευθύνω έκκληση στους ανθρώπους να είναι υπεύθυνοι», είπε στους δημοσιογράφους στη Λα Πάλμα. Η φωτιά έχει πλήξει περισσότερα από 11.490 στρέμματα, δήλωσαν οι αρχές.

Η δασική πυρκαγιά είναι η πρώτη φυσική κρίση μετά την έκρηξη ηφαιστείου πριν από δύο χρόνια. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ σε όλη τη νότια Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, με την Ιταλία να σηκώνει το βάρος ενός νέου μετώπου ακραίας ζέστης που κινείται προς τα βόρεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), η Ισπανία υπέστη σχεδόν 500 πυρκαγιές το 2022, οι οποίες κατέστρεψαν περισσότερα από 300.000 εκτάρια, το χειρότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής φέτος, έχει χάσει άλλα 66.000 στρέμματα λόγω πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EFFIS. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική σε μια χώρα που έχει πληγεί σκληρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με μια σειρά από συντριπτικούς καύσωνες καθώς και όλο και λιγότερες βροχοπτώσεις.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για σφοδρό καύσωνα που, μέρα με τη μέρα, θα καλύψει ολόκληρη τη χώρα», προειδοποίησε την Κυριακή η ιταλική υπηρεσία μετεωρολογικών ειδήσεων Meteo.it. «Σε ορισμένα μέρη τα αρχαία ρεκόρ θερμότητας θα σπάσουν».

Η Ελλάδα έκλεισε την Ακρόπολη το πιο ζεστό μέρος της ημέρας την Παρασκευή για να προστατεύσει τους τουρίστες. Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας Orazio Schillaci είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να φροντίσουν να επισκεφθούν τα περίφημα ερείπια της Ρώμης.

«Το να πάτε στο Κολοσσαίο όταν η θερμοκρασία είναι 43 βαθμούς Κελσίου δεν συνιστάται, ειδικά για έναν ηλικιωμένο», είπε στην εφημερίδα Il Messaggero την Κυριακή, λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να μένουν σε εσωτερικούς χώρους μεταξύ 11 π.μ. και 6 μ.μ.

Εκτός από την ιταλική πρωτεύουσα, προειδοποιήσεις τέθηκαν σε ισχύ από την κεντρική πόλη της Φλωρεντίας μέχρι το Παλέρμο στη Σικελία και το Μπάρι στα νοτιοανατολικά της χερσονήσου, ενώ οι θερμοκρασίες άρχισαν επίσης να αυξάνονται βορειότερα. «Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Δεν θυμάμαι τόσο έντονη ζέστη, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου», είπε ο Federico Bratti, κάνοντας ηλιοθεραπεία στη λίμνη Garda.

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και είπαν ότι δεν θα ήταν εύκολο να κοιμηθεί κανείς κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι θερμοκρασίες είναι απίθανο να πέσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Ο καύσωνας θα ενταθεί από τη Δευτέρα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 44 βαθμούς Κελσίου στην κοιλάδα του Γκουανταλκιβίρ κοντά στη Σεβίλλη στα νότια της χώρας, προέβλεψαν οι μετεωρολόγοι.

Η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην Ευρώπη των 48,8 C, που καταγράφηκε στη Σικελία πριν από δύο χρόνια, θα μπορούσε να ξεπεραστεί τις επόμενες ημέρες, ιδίως στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, είπαν οι μετεωρολόγοι.

Ο καύσωνας έχει επεκταθεί σε όλη τη Μεσόγειο μέχρι το Ισραήλ, όπου ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου νοσηλεύτηκε το Σάββατο υποφέροντας από ζάλη και προφανή αφυδάτωση. Πήρε εξιτήριο την Κυριακή. «Σας ζητώ από όλους, να περνάτε λιγότερο χρόνο στον ήλιο, να πίνετε περισσότερο νερό και να έχουμε όλοι μια καλή νέα εβδομάδα», είπε.

Έκλεισε το αεροδρόμιο της Κατάνιας λόγω πυρκαγιάς

Το αεροδρόμιο της Κατάνιας, το πιο σημαντικό της Σικελίας, ανακοίνωσε στο Twitter πως θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 15:00 ώρα Ελλάδας μεθαύριο Τετάρτη εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας η οποία τέθηκε στη συνέχεια υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες.

«Οι επιχειρήσεις πτήσης αναστέλλονται μέχρι της 14:00 τοπική ώρα της Τετάρτης, 19 Ιουλίου», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του σήμερα το αεροδρόμιο στον λογαριασμό του στο Twitter. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και τέθηκε υπό έλεγχο μόλις την αυγή, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Οι επιβάτες που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο απομακρύνθηκαν όλοι από το προσωπικό ασφαλείας, καθώς πυκνός καπνός κάλυψε ένα μεγάλο μέρος αυτού του διεθνούς αεροδρομίου. Οι δύο ημέρες μέχρι να ξανανοίξει το αεροδρόμιο θα επιτρέψουν να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά και να αεριστεί το κτίριο που έχει ποτίσει από τον καπνό, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Η Κατάνια περιλαμβάνεται μεταξύ των ιταλικών πόλεων που επέβαλαν κόκκινο συναγερμό εξαιτίας της ζέστης την Κυριακή, όπως και η πρωτεύουσα της Σικελίας Παλέρμο και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, η Μεσίνα, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ τις ερχόμενες ημέρες.

Το αεροδρόμιο της Κατάνιας χρησιμοποιείται τακτικά από τουρίστες που κατευθύνονται σε μέρη όπως το Όρος Αίτνα και η Ταορμίνα, περίπου 70 χλμ μακριά, και οι Συρακούσες με το αρχαιοελληνικό θέατρό τους και το ιστορικό κέντρο στο νησί Ορτυγία.

Καύσωνας και στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βίωσαν επίσης ακραίες θερμοκρασίες, με σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού υπό προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη, από τον βορειοδυτικό Ειρηνικό, μέχρι την Καλιφόρνια, τον Νοτιοδυτικό και τον Βαθύ Νότο και τη Φλόριντα.

Οι Βρετανοί που είχαν κάνει κράτηση για διακοπές στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα λένε τώρα ότι αλλάζουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια επειδή «ανησυχούν για την υγεία τους» και δεν θέλουν να συμβεί κάτι κακό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Μερικοί ταξιδιώτες είπαν ότι έπρεπε να ακυρώσουν εντελώς το ταξίδι τους, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πήγαν διακοπές αλλά αναγκάστηκαν να «μείνουν στο δωμάτιό μας το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας» λόγω των αφόρητων θερμοκρασιών, ανέφερε ο Guardian.

Μερικοί παραθεριστές απλώς σχεδιάζουν να αλλάξουν εκδρομές και δραστηριότητες, ενώ άλλοι προσπαθούν να μεταφέρουν τις διακοπές τους σε περιοχές με πιο ήπιο κλίμα. Μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης έχει κατακλυστεί από έναν ισχυρό καύσωνα που ονομάζεται «Κέρβερος».

Αυτός ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί στη Γαλλία, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, και αρκετές περιοχές της χώρας έχουν τεθεί σε συναγερμό για καύσωνα από την Τρίτη.

Ρεκόρ καύσωνα στην Κίνα

Καθώς οι επικίνδυνες θερμοκρασίες σαρώνουν την Ασία, η Κίνα κατέγραψε προσωρινά την υψηλότερη θερμοκρασία της στην ιστορία. H θερμοκρασία έφτασε τους 52,2 βαθμούς Κελσίου στο Σανμπάο της επαρχίας Σιντζιάνγκ σήμερα - που είναι 1,7 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ.

Σε μία ένδειξη του πόσο ακραία έχουν γίνει τα καιρικά φαινόμενα έχουν περάσει μόνο έξι μήνες από τότε που η Κίνα έσπασε το ρεκόρ της για τη χαμηλότερη θερμοκρασία (-53 βαθμοί Κελσίου). Τον Ιανουάριο το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της χώρας επιβεβαίωσε ότι το προηγούμενο ρεκόρ των -52,3 C, που σημειώθηκε το 1969, είχε καταρριφθεί στο Mohe, στη βόρεια Κίνα.