ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός καύσωνας στην Ασία: 15 νεκροί από τη ζέστη - Ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσά τους

Φονικός καύσωνας στην Ασία
Φονικός καύσωνας στην Ασία
ΑΡ

Μία έφηβη είναι ανάμεσα στους 15 νεκρούς από τη ζέστη σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη στη Νότια Κορέα καθώς η χώρα βιώνει πρωροφανή καύσωνα, ενώ στην Ιαπωνία αποκαλύφθηκε ότι ένα 13χρονο κορίτσι πέθανε από θερμοπληξία στο δρόμο της επιστροφής της από το σχολείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι τουλάχιστον πέντε από αυτούς που πέθαναν το Σαββατοκύριακο ήταν αγρότες και τουλάχιστον επτά ήταν άνω των 70 ετών, συμπεριλαμβανομένων πολλών γύρω στα 90. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται υπό προειδοποίηση καύσωνα – που εκδίδεται όταν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου – από την Τρίτη. Την προηγούμενη εβδομάδα, τρεις άνθρωποι πιστεύεται ότι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη.

Στην Ιαπωνία, ένα 13χρονο κορίτσι βρέθηκε αναίσθητο σε ένα πεζοδρόμιο την Παρασκευή. Είχε επιστρέψει στο σπίτι της με το ποδήλατο αφού παρακολούθησε ένα μάθημα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανε από θερμοπληξία, όπως πιστεύουν οι αρχές, αναφέρει η Mainichi. Το σχολείο είχε αναστείλει τις συγκεντρώσεις του μια ώρα νωρίτερα λόγω ανησυχιών για τη ζέστη και είπε ότι οι μαθητές έκαναν διαλείμματα «κάθε 20-25 λεπτά για να ενυδατωθούν»

Σε άλλο σημείο, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του στο Τόκιο από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την Παρασκευή σε τρεις. Η αστυνομία πιστεύει ότι πέθαναν από θερμοπληξία καθώς οι θερμοκρασίες στην πόλη έφτασαν τους 35,7 βαθμούς Κελσίου και ο κλιματισμός τους δεν ήταν ανοιχτός.

Οι θάνατοι στην Ιαπωνία έρχονται εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση έθεσε στόχο να μειώσει στο μισό τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη έως το 2030. Στατιστικά στοιχεία του υπουργείου υγείας που αναφέρθηκαν από τους Japan Times δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με θερμοπληξία αυξήθηκε από 201 άτομα ετησίως κατά μέσο όρο μεταξύ 1995 και 1999, σε 1295 κατά μέσο όρο από το 2018 έως το 2022. Μεταξύ 80 και 90% αυτών που πεθαίνουν είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι Japan Times.

Έρευνες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στους καύσωνες. Η Ιαπωνία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ατόμων 65 ετών και άνω παγκοσμίως, γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Μέχρι το 2025, ένας στους πέντε ανθρώπους στη Νότια Κορέα αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών, καθιστώντας τη χώρα σε έναν «σούπερ γηρασμένο πληθυσμό», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet. Μέχρι το 2050, το 44% των Νοτιοκορεατών μπορεί να είναι άνω των 65 ετών.

Η Ιαπωνία αναθεώρησε τη νομοθεσία της για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για να εισαγάγει μια «ειδική προειδοποίηση θερμοπληξίας»