ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος η τηλεργασία για την Αmazon - Στέλνει προειδοποιητικά e-mail και τιμωρεί τους απείθαρχους

Η Amazon τιμωρεί την τηλεργασία
Η Amazon τιμωρεί την τηλεργασία
ΑΡ

Η Amazon αρχίζει να παρακολουθεί και να τιμωρεί τους εργαζόμενους που εργάζονται υπερβολικά από το σπίτι

Οι εργαζόμενοι της Amazon στις ΗΠΑ παρακολουθούνται και...τιμωρούνται όταν δεν περνούν αρκετό χρόνο στα γραφεία της εταιρείας, αποκάλυψε ένα email που στάλθηκε στους υπαλλήλους αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας καλούν πλέον τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο και τερματίζουν την τηλεργασία που άνθισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ορισμένα μέλη του προσωπικού ειδοποιήθηκαν την Τετάρτη ότι «δεν ανταποκρίνονται αυτήν τη στιγμή στις προσδοκίες μας να έρχονται μαζί με τους συναδέλφους στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα», σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κοινοποιήθηκαν στους Financial Times. Τα email συζητήθηκαν επίσης στην ανώνυμη πλατφόρμα εταιρικών μηνυμάτων Blind.

Το email προοριζόταν να σταλεί σε εργαζόμενους που έρχονται στο γραφείο λιγότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα για πέντε ή περισσότερες από τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, σύμφωνα με ένα μήνυμα παρακολούθησης που εστάλη σε υπαλλήλους που μοιράστηκε η Amazon με τον Guardian. Ορισμένοι υπάλληλοι ανέφεραν ότι έλαβαν το email κατά λάθος και ενθαρρύνθηκαν να διευκρινίσουν τη συμμετοχή τους με ανθρώπινο δυναμικό.

Η Amazon είναι ο τελευταίος εργοδότης που λαμβάνει μέτρα για να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο. Τον Μάρτιο, η Apple άρχισε να απειλεί με τιμωρητικές ενέργειες εργαζόμενους που δεν επέστρεφαν στο γραφείο με μερική απασχόληση και λίγο μετά την ανάληψη του Twitter, ο Έλον Μασκ άρχισε να απαιτεί από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν με πλήρη απασχόληση.

Η πανδημία έστειλε ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων πολλών εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας. Από τον Μάιο του 2022, το 48% των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας δήλωσαν ότι εργάζονταν πλήρως εξ αποστάσεως, από 22% πριν από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη της Morning Consult. Διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας - το 85% - εργάζονταν τώρα είτε υβριδικά είτε πλήρως απομακρυσμένα.

Η τάση σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή από την εποχή της ακμής της Silicon Valley, κατά την οποία τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google, η Meta και η Apple ξόδεψαν δισεκατομμύρια για να χτίσουν τεράστιες εγκαταστάσεις εξοπλισμένες με παροχές για φαγητό, εγκαταστάσεις πλυντηρίων και κέντρα γυμναστικής για να κρατούν τους υπαλλήλους «εντός» όσο το δυνατόν περισσοτερο.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν ενδιαφέρονται να επιστρέψουν σε αυτόν τον τρόπο ζωής, έχουν δείξει μελέτες, με την έκθεση Morning Consult να διαπιστώνει ότι τρεις στους πέντε εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Οι εταιρείες που έχουν θεσπίσει τέτοιες πολιτικές έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις, με τους εργαζόμενους της Amazon να αποχωρούν τον Ιούνιο για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές επιστροφής στην εργασία. Το τελευταίο email από την Amazon φέρεται να εξόργισε ορισμένους υπαλλήλους: «Αυτό υποτίθεται ότι εκφοβίζει τους ανθρώπους;» έγραψε υπάλληλος σε μια εσωτερική συνομιλία που μοιράστηκε με το Insider.

Ομάδες για τα δικαιώματα των εργαζομένων λένε ότι η ώθηση των εργαζομένων πίσω στο γραφείο παρά τη θέλησή τους, το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει το αυξανόμενο εργατικό κίνημα στον τεχνολογικό χώρο.

«Σε όλες τις επιχειρηματικές γραμμές της, η Amazon επιβάλλει ένα άκαμπτο και τιμωρητικό σύστημα διαχείρισης σε μια προσπάθεια να ελέγξει και να φιμώσει τους εργαζομένους», δήλωσε ο Ryan Gerety, διευθυντής του Athena Coalition, μιας ομάδας που είχε προηγουμένως αγωνιστεί κατά της Amazon. «Οι ενέργειες της Amazon θα τροφοδοτήσουν μόνο τις προσπάθειες των εργαζομένων που συνεχίζουν να οργανώνονται για μια φωνή στο χώρο εργασίας».

Η ώθηση για επιστροφή στην εργασία σημειώνεται καθώς μια νέα έκρηξη της Covid-19 εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που οδήγησαν στη στροφή στην εργασία από το σπίτι αρχικά. Οι νοσηλείες λόγω Covid-19 αυξήθηκαν κατά 12,5% την περασμένη εβδομάδα και οι θάνατοι κατά 10%, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.