ΚΟΣΜΟΣ

Δίδυμοι Πύργοι: Σκοτώθηκαν 343 πυροσβέστες επί τόπου κι άλλοι 343 αργότερα από ασθένειες

Δίδυμοι Πύργοι: Σκοτώθηκαν 343 πυροσβέστες επί τόπου κι άλλοι 343 αργότερα από ασθένειες

Ο αριθμός των πρώτων πυροσβεστών που έσπευσαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και πέθαναν στη συνέχεια από ασθένειες έφτασε τους 343, ίσος με τον αριθμό των συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Δύο ακόμη μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης πέθαναν αυτόν τον Σεπτέμβριο από ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την 22η επέτειο των επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σύμφωνα με δήλωση της πυροσβεστικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Hilda Vannata, τεχνικός επειγόντων περιστατικών της πυροσβεστικής, πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου από καρκίνο, ενώ ο συνταξιούχος πυροσβέστης Robert Fulco πέθανε το πρωί του Σαββάτου από πνευμονική ίνωση.

«343 από τους ήρωές μας χάθηκαν σε μια μέρα και σήμερα 343 ακόμη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Υόρκης δεν θα τους ξεχάσει ποτέ. Αυτή είναι η κληρονομιά μας. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας», δήλωσε η Επίτροπος Πυροσβεστικής Laura Kavanagh.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, 11.000 πυροσβέστες πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων 3.500 που έχουν καρκίνο.

Εκτός από την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών και των πρώτων βοηθών που πέθαναν μετά από επιχειρήσεις διάσωσης στο σημείο μηδέν, ο αριθμός των ασθενειών που συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου συνεχίζει επίσης να αυξάνεται.

Η έκθεση στα τοξικά υλικά στον τόπο της καταστροφής έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αναπνευστικών παθήσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Περισσότεροι από 71.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι επί του παρόντος στο Μητρώο Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, το οποίο επιδιώκει να παρακολουθεί την υγεία των ατόμων που ανταποκρίθηκαν πρώτοι στην 11η Σεπτεμβρίου και άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν σε άμεση γειτνίαση με τις επιθέσεις. Εκτός από τους πρώτους ανταποκριτές, οι επιθέσεις άφησαν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου που εκκένωσαν τους χώρους εργασίας τους, περαστικούς, κατοίκους των γύρω κτιρίων και εθελοντές που πέρασαν χρόνο στο σημείο μηδέν τις εβδομάδες μετά.

Δείτε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr με συγκλονιστική μαρτυρία για το τι συνέβη στους Δίδυμους Πύργους: