ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Χλεύασε τον Ζελένσκι και έγινε viral - Η ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις

O Έλον Μασκ
O Έλον Μασκ
ΑΡ

Ο Έλον Μασκ έκανε μία ανάρτηση όπου γελοιοποιεί τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία και τις συνεχείς εκκλήσεις του Ζελένσκι και έγινε για μία ακόμη φορά viral

Ο Έλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, μπήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να χλευάσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Το meme που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Μασκ στο Χ (πρώην Twitter), έχει πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων, τόσο υποστηρικτικών όσο και επικριτικών.

H ανάρτηση περιέχει μια εικόνα του Ζελένσκι με λεζάντα που υποδηλώνει ότι η βοήθεια που παρέχεται από τις ΗΠΑ είναι ανεπαρκής και αστεία. «Όταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχεις ζητήσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια βοήθεια» αναφέρει η λεζάντα. Αν και το ακριβές περιεχόμενο του meme δεν αποκαλύφθηκε, είναι σαφές ότι η πρόθεση του Μασκ ήταν να φωτίσει την κατάσταση, μια κίνηση που έχει προκαλέσει κριτική από διάφορες πλευρές.

Η ανάρτηση του Μασκ έρχεται σε μια περίοδο που η Ουκρανία έχει απόλυτη ανάγκη από διεθνή υποστήριξη λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ ήταν ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, αλλά το meme του Μασκ υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες δεν είναι καθόλου επαρκείς.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απάντησαν γρήγορα στο tweet του Μασκ, με τις απόψεις να διχάζονται. Ορισμένοι βρήκαν την ανάρτησή του διασκεδαστική και μια εύστοχη κριτική της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ άλλοι τη χαρακτήρισαν αναίσθητη, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης στην Ουκρανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσει τις απόψεις του για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Γνωστός για την ειλικρίνειά του ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας επιστρατεύει συχνά το Twitter για να μοιραστεί τις απόψεις του, οι οποίες μερικές φορές προκαλούν διαμάχες.

Η ειρωνεία για τον Ζελένσκι ρίχνει φως στην περίπλοκη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και των δημοσίων προσώπων που επιλέγουν να ασχοληθούν με το θέμα. Καθώς o πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το meme του Μασκ χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση της διχαστικής δύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Η βοήθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στη χώρα το 2022. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί και οι παραδοσιακοί συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι τάχθηκαν υπέρ της βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι ευθυγραμμισμένοι με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αντιτάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη βοήθεια.

Οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει περίπου 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το Associated Press. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο επιπλέον 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πρόσθετη χρηματοδότηση ωστόσο ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και αφαιρέθηκε από την πιο πρόσφατη χρηματοδότηση που κράτησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανοιχτή» το Σαββατοκύριακο, με φόντο τον κίνδυνο για λουκέτο στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.