ΚΟΣΜΟΣ

Iσλανδία: Γιατί «απεργεί» η πρωθυπουργός της χώρας - Στο πλευρό της χιλιάδες γυναίκες

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας
ΑΡ

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ισλανδία, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Kατρίν Γιακομπσντότιρ αρνούνται να εργαστούν σήμερα (24/10) , καταγγέλλοντας το χάσμα στις αμοιβές των δύο φύλων

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Kατρίν Γιακομπσντότιρ αρνείται να εργαστεί σήμερα (24/10) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και τη φυλετική βία. Το «kvennafrí», ή η ημέρα των γυναικών, κηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Οι τομείς στους οποίους οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, επηρεάζονται ιδιαίτερα. Η προγραμματισμένη απεργία σηματοδοτεί την πρώτη ολοήμερη απεργία των γυναικών από το 1975.

Οι γυναίκες αρνήθηκαν την αμειβόμενη και απλήρωτη εργασία την Τρίτη, όπως επίσης και τα οικιακά. «Δεν θα δουλέψω σήμερα, όπως περιμένω ότι θα κάνουν και όλες οι γυναίκες [στο υπουργικό συμβούλιο]», είπε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας στον ιστότοπο mbl.is πριν από τη διαμαρτυρία.

Η Γιακομπσντότιρ είπε ότι η κυβέρνησή της εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμώνται τα επαγγέλματα που κυριαρχούν οι γυναίκες, σε σύγκριση με τομείς που παραδοσιακά κυριαρχούν οι άνδρες. Σύμφωνα με την Ισλανδική Ένωση Δασκάλων, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των δασκάλων σε κάθε επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του 94% των νηπιαγωγών.

Περίπου το 80% των εργαζομένων στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ισλανδίας, το μεγαλύτερο στη χώρα, είναι γυναίκες.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ισότητα στον κόσμο

Η Ισλανδία κατατάσσεται ως η καλύτερη χώρα στον κόσμο για την ισότητα των φύλων από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) για 14η συνεχή χρόνια. Όμως η χώρα δεν είναι εντελώς ισότιμη, με το WEF να της αποδίδει συνολική βαθμολογία 91,2%.

Το ηφαιστειακό νησί, το οποίο είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες, κατατάσσεται στην 14η θέση στον κόσμο για οικονομική συμμετοχή, μεταξύ χωρών όπως η Λιβερία, η Τζαμάικα και η Νορβηγία.

Περίπου το 90% του γυναικείου εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας έκανε απεργία το 1975, επιδιώκοντας να τονίσει τη σημασία των γυναικών για την οικονομία. Η απεργία ώθησε το κοινοβούλιο της χώρας να ψηφίσει νόμο για ίσες αμοιβές το επόμενο έτος.

Η πρώην πρόεδρος της Ισλανδίας Βίγκντις Φινμπογκατότιρ είπε στο BBC το 2015 ότι η απεργία του 1975 ήταν «το πρώτο βήμα για τη χειραφέτηση των γυναικών στην Ισλανδία», που άνοιξε το δρόμο στην πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε δημοκρατικά αρχηγός κράτους στον κόσμο το 1980.