ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς στο Λίβανο «αποχωρήσουν άμεσα» από τη χώρα

livanos

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι ανταλλαγές πυρών είναι σχεδόν καθημερινές στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ

«Να αποχωρήσουν άμεσα, όσο οι εμπορικές πτήσεις παραμένουν διαθέσιμες λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας», συνιστά το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στους πολίτες τους που βρίσκονται στον Λίβανο.


Σε μια οδηγία ασφαλείας που αναρτήθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό, ενημέρωσε ότι "θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο δράσης για καταστάσεις κρίσης που δεν βασίζεται στη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η καλύτερη στιγμή για να φύγετε από μια χώρα είναι πριν από μια κρίση, αν είναι δυνατόν. "

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε εκκενώσεις Αμερικανών πολιτών και των μελών των οικογενειών τους σε κατάσταση κρίσης», πρόσθεσε.

Oi εκτοπισμένοι στον Λίβανο είναι σχεδόν 29.000 λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα με το Ισραήλ σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης,.

Μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι ανταλλαγές πυρών είναι σχεδόν καθημερινές στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο υπαρχηγός του πολιτικού σκέλους της Χαμάς στον Λίβανο, Σαλέχ αλ – Αρούρι, ισχυρίσθηκε ότι «η μάχη δεν έχει αρχίσει ακόμη» ανάμεσα στο Ισραήλ και τους μαχητές της στρατιωτικής οργάνωσης.

Επίσης δήλωσε πως «οι εχθροί θα υποστούν μία ήττα άνευ προηγουμένου», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al – Manar, το οποίο ελέγχει η Χεζμπολάχ.

Η ηγεσία της οργάνωσης από τον Λίβανο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τη Χαμάς, ενώ, αποκάλυψε ότι την 7η Οκτωβρίου, ανήμερα της επίθεσης στο Ισραήλ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος τον υποδέχθηκε και την 25η Οκτωβρίου, μαζί με τον ηγέτη της Τζιχάντ, Ζιάντ αλ – Νακάλεχ.