ΚΟΣΜΟΣ

Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Άγκυρα από τη Βαγδάτη - Νωρίτερα πέρασε από Κύπρο και Κρήτη

Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Άγκυρα από τη Βαγδάτη - Νωρίτερα πέρασε από Κύπρο και Κρήτη

Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ ταξίδεψε σε 4 χώρες σε μία ημέρα, σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποτραπεί η επέκταση του πολέμου στο Ισραήλ. Αύριο θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα το βράδυ στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αύριο, Δευτέρα, μεσούσης της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς.

Λίγο νωρίτερα, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει πολλές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης βοήθειας και της απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τον σταθμό που έκανε στη Βαγδάτη, ο οποίος δεν είχε ανακοινωθεί, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι τώρα 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η βοήθεια αυτή "είναι εντελώς ανεπαρκής".

Η περιοδεία Μπλίνκεν και το πέρασμα από Κρήτη και Κύπρο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πραγματοποιεί μια μεγάλη και όλο εκπλήξεις περιοδεία, σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου, πραγματοποιώντας συνεχείς διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάποιου είδους αποκλιμάκωση στον πόλεμο του Ισραήλ και τουλάχιστον να μην εμπλακούν άλλες χώρες.

Νωρίτερα σήμερα με το προεδρικό αεροσκάφος έφτασε στην Κύπρο όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συνέχεια, όπως αποκάλυψε το Newsbomb.gr, προσγειώθηκε στην αμερικάνικη βάση στη Σούδα των Χανίων, πιθανότατα για ανεφοδιασμό, ή για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Το αεροσκάφος έκανε έκτακτη στάση στη βάση της Σούδας περί τις 16:45 και απογειώθηκε στις 18:15.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, είδε ανώτερους αξιωματικούς των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην χώρα μας καθώς στην περιοχή κινούνται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ένα ελικοπτεροφόρο, τρεις ναύαρχοι της τακτικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών και προφανώς υφίσταται μεγάλη κινητικότητα.

Είχαν προηγηθεί συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, Μαχμούντ Αμπάς.

Και ενώ ήταν να ταξιδέψει για την Τουρκία, όπως ήταν προγραμματισμένο, μετέβη στο Ιράκ!

Στη Βαγδάτη ο ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Mohammed al-Sudani. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Άντονι Μπλίνκεν αποβιβάστηκε στο αεροδρόμιο υπό πλήρη μυστικότητα,φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα ελικόπτερο τύπου Black Hawk με προορισμό την «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης, μια περιοχή που ελέγχεται ακόμα από τις ΗΠΑ,από τον πόλεμο του 2003.

Πριν συναντήσει τον πρωθυπουργό, βρέθηκε στην οικία του αμερικανού πρέσβη όπου ενημερώθηκε για τις συνεχείς απειλές και επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις