ΚΟΣΜΟΣ

Νάπολη: Καμπανάκι για την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Βεζούβιου

Vesuvius
Photo: pixabay.com

Τον τελευταίο μήνα το ηφαίστειο δείχνει πως είναι σε φάση που «ξυπνάει» με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στους επιστήμονες

Την ανησυχία του για την ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα στη Νάπολη της Ιταλίας εξέφρασε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι.

Απευθυνόμενος στο Ιταλικό Κοινοβούλιο σχετικά με τον κίνδυνο βραδυσεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή των Φλεγραίων Πεδίων (Κάμπι Φλεγκρέι) στην επαρχία της Νάπολη, είπε χαρακτηριστικά πως “η συνολική εικόνα, αν και δεν είναι ξεκάθαρη, υποδηλώνει ότι οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω. Οι δραστηριότητες παρακολούθησης και πρόληψης πρέπει να ενταθούν περαιτέρω: θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, λέει η επιτροπή, για την πιθανή ανάγκη γρήγορης μετάβασης σε υψηλότερο επίπεδο συναγερμού”, αναφέρει η ertnews.gr.

Σημειώνεται ότι το Κάμπι Φλεγκρέι (Φλεγραία Πεδία) είναι μια μεγάλη καλντέρα διαμέτρου 13 χιλιομέτρων κοντά στη Νάπολη. Τον τελευταίο μήνα δείχνει πως είναι σε φάση που «ξυπνάει» με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στους επιστήμονες.

Η εισήγηση του υπουργού επιβεβαιώνει το πόρισμα της Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται στην Πολιτική Προστασία να ετοιμαστεί αυξάνοντας το επίπεδο επιφυλακής από το κίτρινο στο πορτοκαλί. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το σύνολο των επιστημονικών αποτελεσμάτων ενισχύει τις ενδείξεις για τη συμμετοχή του μάγματος στην τρέχουσα βραδυσεισμική διαδικασία ανύψωσης εδάφους

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα η οποία από τις αρχές Σεπτεμβρίου χτυπά την ευρύτερη περιοχή με σεισμούς μεταξύ 3 και 4,2 Ρίχτερ ανησυχεί τους κατοίκους αλλά και τις Αρχές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αντιμετωπίζει μια βραδυσεισμική κρίση. Ο ίδιος ο υπουργός Μουσουμέτσι υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εκατοντάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις κατεστραμμένες κατοικίες τους.

Όσον αφορά το σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, ήδη στα μέσα Οκτωβρίου αποφασίστηκε να ετοιμαστεί ένα, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με κόστος 52 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στα έργα, προβλέπεται η διεύρυνση των οδών, αλλά και η δημιουργία τριών οδών διαφυγής του πληθυσμού εις περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης.