ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Ισόβια κάθειρξη σε 33χρονο Σλοβάκο που σκότωσε μία έγκυο ενώ έκανε τζόκινγκ

Ιρλανδία: Ισόβια κάθειρξη σε 33χρονο Σλοβάκο που σκότωσε μία έγκυο ενώ έκανε τζόκινγκ
BBC

Ο Σλοβάκος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το έγκλημα που διαπράχθηκε στην Ιρλανδία τον Ιανουάριο του 2022 και συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε δικαστήριο στην Ιρλανδία σε έναν 33χρονο Σλοβάκο, για την δολοφονία μίας νεαρής εγκύου, ενώ εκείνη έκανε τζόκινγκ, το 2022.

Σε μία υπόθεση που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα, ο Γιόζεφ Πούσκα, που έφθασε στην Ιρλανδία πριν από περίπου 10 χρόνια, κρίθηκε ένοχος ομόφωνα από το σώμα των ενόρκων του δικαστηρίου του Δουβλίνου, πριν από μία εβδομάδα.

Ο δράστης της άγριας δολοφονίας που συγκλόνισε την Ιρλανδία

Πηγή: BBC/PA

Η Άσλινγκ Μέρφι, μία 23χρονη έγκυος, βρέθηκε νεκρή τον Ιανουάριο του 2022 στις όχθες του καναλιού του Τάλαμορ (δυτικό Δουβλίνο), όπου είχε πάει να κάνει τζόκινγκ. Η νεαρή γυναίκα είχε δεχθεί 11 μαχαιριές στον λαιμό και δείγμα DNA που είχε περισυλλεχθεί από τα νύχια της ανήκε σε εκείνο του Γιόζεφ Πούσκα.

Στο παραπάνω στοιχείο προστέθηκαν και βίντεο από κάμερες ασφαλείας, καθιστώντας «συντριπτικές» τις αποδείξεις σε βάρος του κατηγορουμένου, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, ωστόσο ο 33χρονος άνδρας, πατέρας πέντε παιδιών, δήλωσε αθώος κατά την έναρξη της δίκης του στο Δουβλίνο, πριν από σχεδόν ένα μήνα.

Ημέρες μετά τον φόνο, ο Σλοβάκος υπήκοος ομολόγησε στους ερευνητές ότι είχε σκοτώσει τη Μέρφι. Κατόπιν, κατά τη σύλληψή του ανακάλεσε, λέγοντας πως δεν θυμόταν αυτή την ομολογία και δεν «γνώριζε» τίποτα σχετικά με τη δολοφονία. Υποστήριξε τότε ότι ένας κουκουλοφόρος τους είχε επιτεθεί και ότι εκείνος είχε προσπαθήσει να βοηθήσει το θύμα.

Εντούτοις, ο Πούσκα αναγνώρισε ότι είπε ψέματα στην αστυνομία πολλές φορές και ο δικαστής ευχαρίστησε τους ενόρκους, καθώς «δεν έχασαν περισσότερο χρόνο με τους παραλογισμούς του».

Η δολοφονία της Άσλινγκ Μέρφι συγκλόνισε την Ιρλανδία και τη γειτονική Μεγάλη Βρετανία, δεδομένου ότι πολλές γυναίκες είχαν δολοφονηθεί σε δημόσιους χώρους τους προηγούμενους μήνες, μεταξύ άλλων η Λονδρέζα Σάρα Έβεραρντ από έναν αστυνομικό, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.