ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα διεκδικεί το ταχύτερο δίκτυο ίντερνετ στον κόσμο - 150 ταινίες σε ένα δευτερόλεπτο

H Kίνα διεκδικεί το ταχύτερο διαδίκτυο στον κόσμο
H Kίνα διεκδικεί το ταχύτερο διαδίκτυο στον κόσμο
ΑΡ

Η Κίνα λέει ότι έχει κατασκευάσει το ταχύτερο δίκτυο ίντερνετ στον κόσμο

Η Κίνα έχει αρχίσει να αναπτύσσει αυτό που αποκαλεί το πιο προηγμένο δίκτυο ίντερνετ στον κόσμο, το οποίο υπόσχεται να λειτουργεί πολλές φορές πιο γρήγορα από τα τρέχοντα δίκτυα. Το δίκτυο – το οποίο μπορεί να ταξιδεύει με περίπου 1,2 terabit (ή 1.200 gigabit) κάθε δευτερόλεπτο – είναι αρκετά γρήγορο για να μεταφέρει δεδομένα από 150 ταινίες σε ένα δευτερόλεπτο, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία κατασκευής τεχνολογίας Huawei.

Αυτά αντιπροσωπεύουν θεωρητικές ταχύτητες που δεν θα εμφανιστούν σύντομα στα σπίτια των καταναλωτών. Ωστόσο, μια πιο ισχυρή, ταχύτερη υπηρεσία Διαδικτύου έχει ευρείες επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, ταχύτερες μεταφορές πληροφοριών, πλεονεκτήματα συναλλαγών και άλλες επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

Σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα, η Huawei και η China Mobile εγκαινίασαν επίσημα το «δίκτυο κορμού» επόμενης γενιάς της χώρας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου και το Cernet, ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό δίκτυο που χρηματοδοτείται από την κινεζική κυβέρνηση. Ένα «δίκτυο κορμού» είναι η δικτυακή υποδομή που μετακινεί την κυκλοφορία του Διαδικτύου σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες και μπορεί να υποστηρίξει μεταφορές δεδομένων από τεχνολογίες όπως το 5G και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Το νέο δίκτυο λειτουργεί σε 2900 χιλιόμετρα καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ του Πεκίνου και της νότιας Κίνας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Δεν μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια επέκτασης σε ολόκληρη τη χώρα. Άρχισε να λειτουργεί και να υποβάλλεται σε δοκιμές αυτό το καλοκαίρι, αλλά ξεκινά περίπου δύο χρόνια πριν από τις προβλέψεις των ειδικών.

Η είδηση κυκλοφόρησε την επομένη της συνάντησης του προέδρου Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο, μετά από μήνες έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Ο Σι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η ανάπτυξη του βασικού δικτύου θα καθιερώσει τη χώρα ως «κυβερνοδύναμη» και θα «επιταχύνει την προώθηση των βασικών τεχνολογιών του Διαδικτύου».

Επειδή όμως αυτό δεν ισχύει για τις οικιακές ταχύτητες διαδικτύου και μάλλον για την υποδομή Διαδικτύου, δεν αποτελεί άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με το πώς ανταγωνίζονται για την τεχνολογία Τεχνητής νοημοσύνης, ημιαγωγών ή ασύρματης δικτύωσης. Θα μπορούσε, ωστόσο, να προσφέρει μια βάση για τις κινεζικές επιχειρήσεις που θα απαιτούσαν ευρυζωνικότητα.

Ο Γου Τζιανπίνγκ, καθηγητής στο τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας υπολογιστών του Πανεπιστημίου Τσίγκχουα, ο οποίος επιβλέπει το βασικό πρόγραμμα Διαδικτύου, δήλωσε ότι το σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού και του υλικού, κατασκευάστηκε στην Κίνα, παρήχθη και ελέγχεται ανεξάρτητα. Το αποκάλεσε επίσης το πιο προηγμένο δίκτυο στον κόσμο.