ΚΟΣΜΟΣ

Σχοινάς: «Καμία έκπτωση από τις “κόκκινες γραμμές” για την ένταξη κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Σχοινάς: «Καμία έκπτωση από τις “κόκκινες γραμμές” για την ένταξη κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
AP.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση» για αυτό το θέμα, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και του ευρύτερου περίγυρου, η κράτηση του Φρέντι Μπελέρη και η πορεία της Τουρκίας αποτέλεσαν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στο Thessaloniki Summit 2023, που οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και το Φόρουμ των Δελφών.

«Στην πορεία της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και του ευρύτερου περίγυρου την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν δύο ξεκάθαρες “κόκκινες γραμμές”. Η πρώτη είναι ότι όσοι προσβλέπουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, πρέπει να είναι 100% σίγουροι ότι έχουν την ικανότητα να αναλάβουν τον πλήρη σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου, της τήρησης των θεμελιωδών αξιών και του μοντέλου της κοινωνίας, στο οποίο βασίζεται η ενωμένη Ευρώπη.

Δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση σε αυτήν τη διαδικασία, ούτε θα υπάρχει κάποιος δρόμος ή μικρή πόρτα που θα επιτρέψει να αποφευχθεί η δέσμευση προς αυτές τις αξίες από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες», σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

«Η συνεχιζόμενη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη αποτελεί κερκόπορτα»

«Η συνεχιζόμενη κράτηση του δημοκρατικά εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας είναι ακριβώς αυτός ο τύπος της κερκόπορτας, των πιθανών εναλλακτικών, που κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να τούς οδηγήσουν στην Ευρώπη, χωρίς να υπολογίζουν την ακλόνητη δέσμευση της Ευρώπης στην τήρηση αυτής της προτεραιότητας: Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία και θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, ούτε έκπτωση σε αυτό το πεδίο.

Η δεύτερη “κόκκινη γραμμή” είναι όσοι προσβλέπουν σε αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να δέχονται, χωρίς καμία επιφύλαξη, τον γεωπολιτικό προσανατολισμό που η Ευρώπη έχει στο σύγχρονο αβέβαιο κόσμο.

Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, να προσβλέπει κάποιος να γίνει μέλος της ενωμένης Ευρώπης, έχοντας απόψεις για τη γεωπολιτική και διεθνή πραγματικότητα που απέχουν από τις βασικές επιδιώξεις της ενωμένης Ευρώπης.

Ιδιαίτερα αυτή η δεύτερη “κόκκινη γραμμή” προορίζεται για όσους έχουν ακόμα αυτή την αμφιθυμία και πιστεύουν ότι μπορούν να συνδυάσουν δυνάμεις δικές τους εσωτερικές, προσανατολισμούς ιδίου οφέλους με τις ακλόνητες ευρωπαϊκές αξίες, η τήρηση των οποίων θα είναι απαρέγκλιτη», προσέθεσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει την Τουρκία ως βασικό εταίρο»

Αναφερόμενος στην πορεία της Τουρκίας, κατέστησε σαφές ότι η Ένωση τη θέλει ως βασικό εταίρο για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά με σκοπό να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχει «εμπιστοσύνη, συνέπεια και συνέχεια».

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η Τουρκία αποτελεί και θέλουμε να συνεχίσει να είναι βασικός εταίρος για τη σταθερότητα στην περιοχή. Χαιρόμαστε διότι διαπιστώνουμε, με θετικό πρόσημο, ότι για πρώτη φορά αυτές οι συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, αλλά και το σημαντικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας σε λίγες μέρες, θα συμβάλλουν στην κατοχύρωση αυτής της εντύπωσης, ότι η Άγκυρα είναι βασικός μας εταίρος για τη σταθερότητα στην περιοχή. Όμως, για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη, συνέπεια και συνέχεια.

Φυσικά, είμαστε ευγνώμονες για τον ρόλο της Τουρκίας στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω του Ευξείνου Πόντου. Ήταν μία σημαντική συμβολή της, στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια και την εκτόνωση των εντάσεων», τόνισε.

«Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζουμε να βλέπουμε με ανησυχία ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας. Αντιθέτως, είναι η μόνη χώρα της οποίας οι εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σημαντικά, από την έναρξη του πολέμου.

Επίσης, βλέπουμε ότι ο Πρόεδρος (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν για δεύτερη φορά δεν συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα. Ακόμη, είδαμε δηλώσεις στο πλαίσιο της κρίσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πρόσφατα εκείνες στο Βερολίνο και ακόμα πιο πρόσφατα αυτές για τη Χαμάς, που δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση ενός εμπορικού εταίρου, ο οποίος θέλει να γίνει και πολιτικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρειαζόμασθε, λοιπόν, αυτό το ευρωπαϊκό μονοπάτι της Τουρκίας να προκύψει μέσα από δεσμεύσεις σε όλο το εύρος των πολιτικών, όχι επιλεκτικά, όχι κρυπτοτακτικιστικά, όχι με κάποια πρόοδο κάπου και οπισθοχώρηση κάπου αλλού.

Όλα αυτά μάς ωθούν σε μία προοπτική όπου πρέπει να συνδυάσουμε την έλλειψη προόδου στην πρώην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, που προκύπτει ως ευθεία συνέπεια και από την άλλη πλευρά, την ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή αυτήν τη λεγόμενη “θετική ατζέντα”. Όπου θα μπορέσουμε να συνεργασθούμε με την Τουρκία σε μία σειρά από συγκεκριμένα πεδία πολιτικής τα οποία είναι βήμα – βήμα», προσέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Στα Βαλκάνια, θα υπάρξει ένα ισχυρό γεωπολιτικό παιχνίδι»

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα επόμενα χρόνια, στα Βαλκάνια θα παιχθεί ένα ισχυρό γεωπολιτικό παιχνίδι, το οποίο θα είναι απόλυτα συγκρίσιμο με αυτό στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή».

«Αποτελεί μία περιοχή, στην οποία η Ευρώπη έχει όχι απλώς λόγο και ρόλο, λόγω γεωγραφίας, αλλά και γιατί η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια ουσιαστικά θα σημάνει την εμβάθυνση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών, θα κατοχυρώσει τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής», συμπλήρωσε.

Δύο σημαντικές επέτειοι

Επιπλέον, τόνισε ότι έχουμε δύο επετείους: Τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και 10 χρόνων, παρά μία μέρα, από την έναρξη των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, εκεί όπου Ουκρανοί πολίτες έγιναν στόχοι, κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες.

«Σε μία συμβολική κίνηση γι’ αυτές τις δύο επετείους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο Συμβούλιο να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία αλλά και τη Μολδαβία. Παράλληλα, συνέστησε την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην Ένωση με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο αναγκαίος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια προσχώρησης, όπως και τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρα στη Γεωργία».

«Βουλγαρία και Ρουμανία αξίζουν να γίνουν πλήρη μέλη του χώρου Σένγκεν»

Σχετικά με τα δύο κράτη, επεσήμανε ότι «αξίζουν να συμμετέχουν πλήρως στον χώρο Σένγκεν και κινούμαστε ενεργά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πιστεύουμε ακράδαντα στη δημιουργία ενός Βαλκανικού BENELUX σε αυτήν την περιοχή, με σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και την ευρύτερη βαλκανική γειτονιά μας, από τον Εύξεινο Πόντο έως την Αδριατική».

Σχετικές ειδήσεις