ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συναγερμός για τα κρούσματα ιλαράς σε παιδιά - Οι οδηγίες προς τους γιατρούς

Συναγερμός για την ιλαρά στη Βρετανία
Συναγερμός για την ιλαρά στη Βρετανία
ΑΡ

Ανησυχητική έξαρση εμφανίζει η ιλαρά στην Βρετανία, κυρίως λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας (RCPCH) της Βρετανίας εξέδωσε εθνικές οδηγίες για τη θεραπεία της ιλαράς - και κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιεύσει αμέσως την «εκπρόθεσμη» εθνική στρατηγική εμβολιασμού της.

Πολλοί γιατροί τόνισε το RCPCH δεν είχαν δει στο παρελθόν συμπτώματα που σχετίζονται με την ιλαρά στην καριέρα τους και κλήθηκαν να παρακολουθούν στενά τα συμπτώματα των λοιμώξεων σε παιδιά εν μέσω μιας «καταστροφικής αναζωπύρωσης σχεδόν εξαλειφθέντων απειλητικών για τη ζωή ασθενειών» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συναγερμός έχει σημάνει μεταξύ άλλων στο Σέφιλντ, για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στα παιδιά. Πολλά μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο παίδων της πόλης.

Τα δεδομένα του NHS για φέτος δείχνουν ότι κανένα εμβόλιο δεν πέτυχε τον στόχο κάλυψης 95% του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αγγλία - με το ποσοστό εμβολιασμού να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010/11. Μια απότομη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων ιλαράς έχει παρατηρηθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού για άτομα ηλικίας κάτω των πέντε ετών έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους της τελευταίας δεκαετίας.

Οι γονείς προειδοποιήθηκαν τον Μάιο να ελέγξουν την κατάσταση εμβολιασμού των παιδιών τους, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. «Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση συνδέεται με χαμηλότερη κάλυψη». Πέρυσι, η κυβέρνηση συμβουλεύτηκε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και το κοινό για το πώς να βελτιώσουν τις υπηρεσίες εμβολιασμού αντιμετωπίζοντας την προσβασιμότητα, την παραπληροφόρηση και τη δυσπιστία για τα εμβόλια - με το RCPCH να ζητά την «ταχεία δημοσίευση» της στρατηγικής.

Η δρ Camilla Kingdon, πρόεδρος του RCPCH είπε οτι «η εμβολιαστική κάλυψη για παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι τώρα η χαμηλότερη που υπήρξε ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια. Έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε τις επιπτώσεις, με τα κρούσματα ιλαράς να εμφανίζονται στο Λονδίνο, την Ουαλία και το Λέστερ.

Τα κυβερνητικά στοιχεία για την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου έδειξαν 149 κρούσματα ιλαράς στην Αγγλία, όπως επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακές δοκιμές. Τα περισσότερα από τα κρούσματα ήταν στο Λονδίνο, το οποίο τον Ιούλιο είχε προειδοποιηθεί ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα 160.000 κρουσμάτων λόγω των χαμηλών επιπέδων εμβολιασμού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συμπτώματα ιλαράς

Ο ιστότοπος του NHS αναφέρει ότι η μόλυνση από ιλαρά μπορεί να εξαπλωθεί «πολύ εύκολα» και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για μερικούς ανθρώπους. Η μόλυνση συνήθως ξεκινά με συμπτώματα κρυολογήματος, ακολουθούμενα από εξανθήματα λίγες μέρες αργότερα.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν κηλίδες στο στόμα τους, λέει το NHS. Τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να προσέχει κανείς, περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα και βήχα. Τα κόκκινα, πονεμένα, υγρά μάτια είναι επίσης ένα πρώιμο σημάδι. Η μόλυνση μπορεί επίσης να είναι σοβαρή κατά την εγκυμοσύνη και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αύξηση 43% στους θανάτους από ιλαρά παγκοσμίως

Το 2022 τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά 18% και οι θάνατοι κατά 43% παγκοσμίως, σε σύγκριση με το 2021. Τα ποσοστά αυτά, ανεβάζουν τις εκτιμήσεις για τα κρούσματα ιλαράς σε 9 εκατομμύρια και τους θανάτους σε 136.000, κυρίως παιδιά, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ιλαρά εξακολουθεί να αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για τα παιδιά. Πέρυσι, 37 χώρες παρουσίασαν μεγάλες ή ενοχλητικές επιδημίες ιλαράς σε σύγκριση με 22 χώρες το 2021. Από τις χώρες που εμφάνισαν επιδημίες, οι 28 ήταν στην Αφρική, έξι στην Ανατολική Μεσόγειο, δύο στη Νοτιοανατολική Ασία και μία στην Ευρώπη.