ΚΟΣΜΟΣ

Η «ταπεινωτική» κωλοτούμπα του Σολτς – Αναστέλλει το «φρένο χρέους»

Η «ταπεινωτική» κωλοτούμπα του Σολτς – Αναστέλλει το «φρένο χρέους»

Τα όσα συμβαίνουν με τη δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα γερμανικά κρατικά ομόλογα,

Η Γερμανία θα αναστείλει το συνταγματικό όριο στον καθαρό νέο δανεισμό για τέταρτη συνεχή χρονιά, αφού η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε σε ριζική αναθεώρηση του προϋπολογισμού μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας την περασμένη εβδομάδα. Η έκτακτη κίνηση για την άρση του λεγόμενου «φρένου χρέους» θα είναι μέρος του αναθεωρημένου προϋπολογισμού του 2023 που ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σχεδιάζει να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Λόγω της δικαστικής απόφασης, ο Λιντνερ πρέπει να αποτυπώνει αναδρομικά τουλάχιστον 37 δισεκατομμύρια ευρώ (40,3 δισεκατομμύρια δολάρια) του νέου εκτός προϋπολογισμού χρέους που προορίζεται για να ελαφρύνει το βάρος στα νοικοκυριά και στις εταιρείες από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μια «ταπεινωτική» μεταστροφή του Ολαφ Σολτς, ο οποίος επέμεινε στην αποκατάσταση του ορίου δανεισμού μετά την αναστολή του για τρία χρόνια λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης και θεωρεί τον εαυτό του ως θεματοφύλακα της δημοσιονομικής σταθερότητας της Γερμανίας. «Με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προτείνει ψήφισμα στηn Bundesbang για τη δημιουργία κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το 2023», είπε η εκπρόσωπος μέσω email. Τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα «τοποθετηθούν σε ασφαλή νομική βάση» και δεν θα προκύψει νέο χρέος, πρόσθεσε.

Τα όσα συμβαίνουν με τη δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη και οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση σχεδίαζε να άρει το όριο δανεισμού, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να αυξάνονται κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,62%. Το premium στις ανταλλαγές επί των αντίστοιχων ομολόγων - βασικό μέτρο του κινδύνου προσφοράς - διέγραψε τα κέρδη για να αφήσει το spread κοντά στο χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους στις 52 μονάδες βάσης.

Η απόφαση-βόμβα της 15ης Νοεμβρίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης έθεσε υπό αμφισβήτηση εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης στα ειδικά κονδύλια της κυβέρνησης - μερικά από αυτά ηλικίας δεκαετιών - που δεν αποτελούν μέρος του τακτικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Εκτός από την άμβλυνση των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους, η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε μετρητά από τα διάφορα ταμεία για πρωτοβουλίες, όπως η πράσινη παραγωγή, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και οι επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις μπαταριών και ημιαγωγών.

Η χρήση των ειδικών κεφαλαίων επέτρεψε αρχικά στον Lindner να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να επαναφέρει το χρέος για τον τακτικό προϋπολογισμό φέτος, ενώ εξακολουθούσε να διοχετεύει μετρητά για να υποστηρίξει την ανανέωση της παραγωγικής βάσης της Γερμανίας και να βοηθήσει στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών. Ο Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, φέρεται να είπε ότι είναι «πολιτικά δικαιολογημένη» η αναστολή του φρένου του χρέους για φέτος και ζήτησε να αρθεί και το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, είπε ότι μετά την πανδημίας, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή το καθιστούν απαραίτητο. Οι περιορισμοί δανεισμού είναι ενσωματωμένοι στο σύνταγμα της Γερμανίας, αλλά μπορούν να παραμεριστούν προσωρινά σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή έκτακτων καταστάσεων.