ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Κίεβο: Εκρήξεις μέσα στην πόλη, σε εξέλιξη πυραυλική επίθεση

Συναγερμός στο Κίεβο: Εκρήξεις μέσα στην πόλη, σε εξέλιξη πυραυλική επίθεση

Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, με πυραυλική επίθεση να πραγματοποιείται ξανά κατά του Κιέβου.

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, λίγο μετά την ενεργοποίηση συστημάτων συναγερμού για επερχόμενη αεροπορική επίθεση, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου, με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορική να αναφέρει ότι ρωσικοί πύραυλοι κατευθύνονται με στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα.

Αυτές οι εκρήξεις ακούστηκαν λίγο μετά το τέλος της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, πύραυλοι εκτοξεύθηκαν επίσης με στόχο την περιοχή Χμελνίτσι στη δυτική Ουκρανία.

«Η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο θα παρατείνει τον πόλεμο, δεν θα τον τερματίσει»

«Η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο θα παρατείνει τον πόλεμο, δεν θα τον τερματίσει», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τις Βρυξέλλες, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

«Αν κερδίσει ο Πούτιν στην Ουκρανία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η επιθετικότητά του να μην τελειώσει εκεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ, στις δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, στην έδρα του ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη. Αντίθετα, το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για έναν μακρύ και σκληρό πόλεμο», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Φίτσο που επιβεβαίωσε ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και να συνεισφέρει στο ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Ο Πούτιν ελπίζει σε ανταλλαγή κρατουμένων για τους Γκέρσκοβιτς, Γουίλαν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ερωτηθείς σήμερα σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων για τον Αμερικανό δημοσιογράφο της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον Αμερικανό βετεράνο πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, είπε ότι ελπίζει πως θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακούσουν τους όρους της Ρωσίας.

Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις των δύο αντρών από έναν δημοσιογράφο των New York Times κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν είπε: «Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, και αυτές οι συμφωνίες πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτές και να ικανοποιούν και τα δύο μέρη».

Είπε ότι η Ρωσία συνεχίζει να έχει επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό.

«Δεν είναι απλό, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες τώρα, αλλά σε γενικές γραμμές, μου φαίνεται ότι μιλάμε μια γλώσσα που είναι κατανοητή μεταξύ μας. Ελπίζω ότι θα βρούμε μια λύση. Αλλά, επαναλαμβάνω, η αμερικανική πλευρά πρέπει να μας ακούσει και να λάβει την κατάλληλη απόφαση, που να εξυπηρετεί τη ρωσική πλευρά».

Η Ρωσία συνέλαβε τον ανταποκριτή της WSJ στη Μόσχα Έβαν Γκέρσκοβιτς με την κατηγορία της κατασκοπείας τον Μάρτιο. Ο Γκέρσκοβιτς, η Wall Street Journal και ο Λευκός Οίκος έχουν αρνηθεί ότι είναι κατάσκοπος ή ότι εργάζεται για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο βετεράνος πεζοναύτης Πολ Γουίλαν συνελήφθη το 2018, δικάστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των ΗΠΑ το 2020 και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης. Τόσο ο Γουίλαν όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνούνται τις κατηγορίες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι και οι δύο άνδρες κρατούνται άδικα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στις 5 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσία είχε απορρίψει τις τελευταίες εβδομάδες μια νέα ουσιαστική πρόταση για την απελευθέρωσή τους.