ΚΟΣΜΟΣ

«Μις Γαλλία»: Αποτυχία της τεχνητής νοημοσύνης - Η νικήτρια που έδωσε δεν μπήκε καν στην 5άδα

H νικήτρια του διαγωνισμού «Μις Γαλλία»
H νικήτρια του διαγωνισμού «Μις Γαλλία»

«Μις Γαλλία»: Τελικά πόσο πρέπει να πιστεύουμε τις προβλέψεις της τεχνητής νοημοσύνης; - Τι συνέβη με στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss France 

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και να χρησιμοποιείτε όλο και σε περισσότερες περιπτώσεις όμως πόσο πρέπει να την εμπιστευόμαστε.

Αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Γαλλία», μάλλον καθόλου!

Και αυτό γιατί ενώ είχε προβλέψει ότι νικήτρια του διαγωνισμού θα ήταν η Miss Côte d'Azur 2023, Karla Bchir αυτή δεν πέρασε ούτε την πεντάδα.

Δείτε τις 5 που προκρίθηκαν:

Η νικήτρια και οι αντιδράσεις

Η 20χρονη Ιβ Ζιλ από το Nord-Pas-de-Calais στέφθηκε νικήτρια των γαλλικών καλλιστείων, μπροστά σε 7,5 εκατομμύρια τηλεθεατές. Όμως οι κριτές του διαγωνισμού ομορφιάς «Μις Γαλλία» δέχθηκαν επικρίσεις επειδή επέλεξαν μια γυναίκα με κοντά μαλλιά, ενώ όλες οι προηγούμενες νικήτριες είχαν πιο «παραδοσιακά» μακριά, λαμπερά μαλλιά και καμπύλες.

«Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όμορφες δεσποινίδες με μακριά μαλλιά, αλλά επέλεξα ένα ανδρόγυνο look με κοντά μαλλιά», είπε η εστεμμένη, αποκαλώντας τη νίκη της ως νίκη για τη «διαφορετικότητα». «Κανείς δεν πρέπει να σου υπαγορεύει ποιος είσαι», προσθέτοντας ότι κάθε «γυναίκα είναι διαφορετική, είμαστε όλες μοναδικές».

Η νικήτρια του διαγωνισμού επιλέγεται από ψηφοφορία του κοινού και από κριτική επιτροπή. Ενώ η 20χρονη νικήτρια ήρθε τρίτη στην ψηφοφορία του κοινού, η επιτροπή των κριτών την ώθησε στην πρώτη θέση. Η κυρία Ζιλ, που θέλει να γίνει στατιστικολόγος, είναι η πρώτη νικήτρια στα 103 χρόνια ιστορίας του διαγωνισμού που δεν έχει μακριά μαλλιά - προς μεγάλη απογοήτευση ορισμένων θεατών.

«Η Μις Γαλλία δεν είναι πλέον διαγωνισμός ομορφιάς, αλλά ένας διαγωνισμός αφύπνισης με βάση τη συμπερίληψη», έγραψε ένας χρήστης στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. Άλλοι σχολίασαν ότι «δεν μοιάζει σε τίποτα με τη Μις Γαλλία» και ότι «δεν μας ενδιαφέρει το κούρεμα της, αλλά το ανδρόγυνο σώμα της».

Ωστόσο, οι επικριτικές φωνές σύντομα κόπασαν μέσα σε ένα κύμα υποστήριξης για τη νέα Μις Γαλλία, η οποία σπουδάζει Μαθηματικά και Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Λιλ. Ένας θαυμαστής έγραψε: «Ίσως η νέα #MissFrance να μην είναι πανέμορφη στα μάτια σου, αλλά το να βλέπεις την κουλτούρα woke επειδή έχει κοντά μαλλιά… Είναι απλά γελοίο».

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Η Ιβ Ζιλ είναι η νέα Μις Γαλλία 2024, οι κακόβουλες και άχρηστες επικρίσεις σας δεν θα το αλλάξουν αυτό, είναι υπέροχη». Η βουλευτής Σαντρίν Ρουσό την υπερασπίστηκε επίσης, λέγοντας: «Λοιπόν, στη Γαλλία, το 2023, μετράμε την πρόοδο του σεβασμού για τις γυναίκες με το μήκος των μαλλιών τους;»

Η ίδια έχει επίσης κοντό κούρεμα, το οποίο έχει γίνει σημαντικό σύμβολο ως μέρος του κινήματος MeToo της Γαλλίας. Μια άλλη βουλευτής, η Kαριμά Ντέλι, έγραψε: «Μεγάλη υποστήριξη για την Ιβ Ζιλ, #MissFrance2024, ενόψει των μίσους tweets στα κοινωνικά δίκτυα απίστευτης βίας! Κατάπιε το δηλητήριό σου, δεν είναι μόνο υπέροχη, η Miss Nord pas de Calais είναι έξυπνη και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητά της!».

Ακόμη και η Μαρίν Λεπέν συνεχάρη την νεαρή καλλονή για τη νίκη της στο X. «Συγχαρητήρια στην Ιβ Ζιλ, Miss Nord-Pas-de-Calais που γίνεται η νέα μας Μις Γαλλία!», είπε.

Η κυρία Ζιλ, της οποίας οι γονείς είναι από τη Ρεϋνιόν, ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού που είναι μια υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας, είχε αγωνιστεί για «διαφοροποιημένα» πρότυπα ομορφιάς πριν από τον τελικό του διαγωνισμού, ο οποίος συχνά θεωρείται σεξιστικός. «Θα ήθελα να δείξω ότι ο διαγωνισμός εξελίσσεται και η κοινωνία επίσης, ότι η εκπροσώπηση των γυναικών είναι ποικίλη, κατά τη γνώμη μου η ομορφιά δεν περιορίζεται σε ένα κούρεμα ή στο σωματότυπο που έχουμε... ή όχι», είπε η διαγωνιζόμενη στον τελικό όπως μετέδωσε η Telegraph.

Τον Νοέμβριο, είχε πει στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BFM Grand Lille: «Θα ήθελα ιδιαίτερα να υπερασπιστώ την εικόνα των γυναικών, ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ότι μπορούν να είναι ό,τι τους αρέσει. Θέλω να σπάσω τους κώδικες, να δείξω ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι διαφορετικές, ότι δεν χρειάζεται να μας βάζουν σε κουτιά. Αυτό θέλω να δείξω ».

Γεννήθηκε στη Δουνκέρκη και έχει μια σελίδα στο Instagram για τη γάτα της, την πριγκίπισσα Χάιντι, είναι η μικρότερη από τρεις αδερφές και όπως είπε ήταν ο παππούς της που την ενθάρρυνε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. «Η οικογένειά μου είναι πραγματικά πολύ σημαντική. Είναι το κουκούλι μου. Είμαστε πολύ δεμένοι, τα κάναμε όλα μαζί», είπε.

Σπουδάζει Μαθηματικά και Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Λιλ και επιστρέφει στην οικογένειά της στο Quaëdypre, κοντά στη Δουνκέρκη, κάθε Σαββατοκύριακο. Αρχικά είχε αρχίσει να σπουδάζει ιατρική «για να μην το μετανιώσει αργότερα», αλλά «δεν της άρεσε», είπε, προσθέτοντας ότι εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο για να κερδίσει χρήματα.

Η Ιβ Ζιλ η οποία είχε ήδη επικριθεί για την εμφάνισή της πριν στεφθεί, είπε ότι «δεν ήθελε πια να μοιάζει με μικρό κορίτσι» και ότι ήθελε να δώσει το παράδειγμα. «Αλλά δεν είμαι καθόλου αγοροκόριτσο. Νιώθω γυναίκα», πρόσθεσε. Η νίκη της έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ένα δικαστήριο διέταξε έναν γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό και οίκο τηλεοπτικών παραγωγών να αποζημιώσουν δύο προηγούμενες φιναλίστ της Μις Γαλλία επειδή τις τράβηξαν κρυφά και έδειξαν το γυμνό στήθος τους στον αέρα. Και οι δύο γυναίκες, όπως διαπίστωσε το δικαστήριο, είχαν μαγνητοσκοπηθεί στα αποδυτήρια «χωρίς να έχουν ενημερωθεί».

Η Μελίντα Μπίζρι της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ντιζόν, η οποία κάλεσε σε μποϊκοτάζ της τελετής, αποκάλεσε τις καλλυντικές αλλαγές «φεμινιστικό ξέπλυμα». «Οι γυναίκες κακοποιούν τον εαυτό τους όλη τους τη ζωή για να επιτύχουν αυτά τα φαντασμαγορικά κριτήρια, σύμφωνα με μοτίβα που χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποδομηθούν», είπε.

«Η Μις Γαλλία εξακολουθεί να είναι εξίσου σεξιστική στον τρόπο που κατατάσσει τις γυναίκες σύμφωνα με κριτήρια ομορφιάς», πρόσθεσε η Βιλοέν ντε Φιλιπί, εκπρόσωπος του Dare Feminism! σχέση.