ΚΟΣΜΟΣ

Kόλαση φωτιάς στο Ναϊρόμπι: Τουλάχιστον δύο νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από έκρηξη

Κόλαση φωτιάς στο Ναϊρόμπι
Κόλαση φωτιάς στο Ναϊρόμπι
ΑΡ

Πυρκαγιά στο Ναϊρόμπι: Έκρηξη φιάλης αερίου στην πρωτεύουσα της Κένυας σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες

Μία τεράστια έκρηξη αερίου στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, σκότωσε τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 222. Ένα φορτηγό που μετέφερε αέριο εξερράγη στην περιοχή Εμπακάσι γύρω στις 23:30 το βράδυ (τοπική ώρα), «προκαλώντας μια τεράστια μπάλα φωτιάς», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές με τα βίντεο να δείχνουν μια τεράστια φωτιά να μαίνεται κοντά σε πολυκατοικίες. Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε πει ότι η έκρηξη έγινε σε μία εταιρεία ανεφοδιασμού φυσικού αερίου που δεν πληρούσε τα κριτήρια λειτουργίας. Η αιτία εξακολουθεί να διερευνάται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ισαάκ Μουαούρα είπε ότι η σκηνή της έκρηξης έχει πλέον ασφαλιστεί και έχει δημιουργηθεί κέντρο διοίκησης για να βοηθήσει στον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης. «Συνίσταται στους Κενυάτες να μείνουν μακριά από την αποκλεισμένη περιοχή προκειμένου να επιτραπεί η εκτέλεση της αποστολής διάσωσης [με] ελάχιστες διακοπές», πρόσθεσε.

Η φωτιά φέρεται να εξαπλώθηκε σε πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ένιωσαν δονήσεις αμέσως μετά την έκρηξη.

Ένας από τους τραυματίες περιέγραψε τι είχε συμβεί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters: «Κάηκα από έκρηξη αερίου καθώς προσπαθούσα να ξεφύγω», είπε. «Έσκασε ακριβώς μπροστά μου και το ωστικό κύμα με έριξε κάτω ενώ οι φλόγες με τύλιγαν. Είμαι τυχερός που ήμουν αρκετά δυνατός για να ξεφύγω».

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που δεν κατονομάζεται μιλώντας στην εφημερίδα Nation έκανε λόγο για «τεράστιες εκρήξεις, τεράστιες βολίδες φωτιάς, κόσμος να ουρλιάζει και να τρέχει παντού από φόβο για περισσότερες εκρήξεις».

Ένας δημοσιογράφος του Nation που ζει στην περιοχή είπε ότι όλοι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά την έκρηξη. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κένυας ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα πληρώματα «μάχονταν ακούραστα με τις φλόγες»