ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Iσπανία: Δασοφύλακες κάνουν περιπόλους για να προστατεύσουν χωριά από τις αρκούδες

Αρκούδες απειλούν χωριά στην Ισπανία
Αρκούδες απειλούν χωριά στην Ισπανία
ΑΡ

Η Ισπανία δημιουργεί περιπολίες δασοφυλάκων για να προστατεύσει τα χωριά από τις τεράστιες αρκούδες που κάποτε είχαν σχεδόν εξαφανιστεί

Οι καφέ αρκούδες που κάποτε ήταν σχεδόν εξαφανισμένες, έχουν κάνει τόσο ισχυρή ανάκαμψη στην Ισπανία ώστε δημιουργήθηκε μια περιπολία δασοφυλάκων για να τις εμποδίσει να φθάσουν σε μικρά χωριά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καστίλλης και του Λεόν δημιούργησε περιπολία, η οποία αποτελείται από εννέα δασοφύλακες, για τη φύλαξη των κατοίκων και των καλλιεργειών τους στην πόλη ορυχείων Βιλαμπλίνο και στη γύρω περιοχή, στην επαρχία Παλένσια, σύμφωνα με έκθεση.

Η αποστολή τους είναι να διατηρούν τις αρκούδες που απειλούνται με εξαφάνιση ασφαλείς και υγιείς, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συνυπάρχουν μαζί τους. Αν οι ντόπιοι εντοπίσουν μια αρκούδα, η οποία μπορεί να ζυγίζει από 330 έως 550 κιλά, καλούνται να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να καλέσουν την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή των δασοφυλάκων για βοήθεια.

Οι δασοφύλακες, οπλισμένοι με ασυρμάτους, κυνηγετικά όπλα από καουτσούκ και συσκευές παρακολούθησης, ρίχνουν προειδοποιητικές βολές για να απομακρύνουν τα ζώα από τα χωριά. Η Aνχελες Οράγιο 73 ετών, προσπαθεί να κρατήσει τις αρκούδες μακριά από τον λαχανόκηπο της.

«Είμαστε ηλικιωμένοι… το γεγονός ότι δεν μπορούμε να βγούμε για μια ήσυχη βόλτα είναι λυπηρό», λέει. Τριάντα χρόνια πριν, είχαν απομείνει μόνο 60 αρκούδες στην Ισπανία, αλλά σήμερα, η χώρα φιλοξενεί 400. «Η αύξηση του πληθυσμού της αρκούδας οδηγεί σε αύξηση των συγκρούσεων» με τους ανθρώπους, δήλωσε ο συντονιστής της περιπολίας Ντάνιελ Πίντο.

Το 2021, μια ομάδα κτηνιάτρων, βιολόγων και δασοφυλάκων δημιούργησε ένα δορυφορικό σύστημα για την παρακολούθηση των ζώων. Αρκετοί δασοφύλακες μεταφέρουν μια αναισθητοποιημένη αρκούδα σε ένα τηλεχειριζόμενο κλουβί, αφού πραγματοποιήσουν έλεγχο υγείας και τοποθετήσουν κολάρα GPS στο ζώο. Μέχρι στιγμής, οι δασοφύλακες έχουν αιχμαλωτίσει 12 αρκούδες.

Μόλις πιαστούν, οι αρκούδες αναισθητοποιούνται και τους δίνεται κολάρο GPS, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν εύκολα στο μέλλον. Μέχρι στιγμής, οι δασοφύλακες έχουν αιχμαλωτίσει 12 αρκούδες που στη συνέχεια απελευθερώθηκαν μακριά από χωριά. Η αύξηση των αρκούδων έχει ήδη τονώσει τον τουρισμό στην περιοχή, καθώς οι άνθρωποι έρχονται στην περιοχή για να τις δουν στην άγρια ​​φύση.