ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Θα πραγματοποιήσει 30 εκτοξεύσεις στο διάστημα το 2024 - 2025

Ινδία: Θα πραγματοποιήσει 30 εκτοξεύσεις στο διάστημα το 2024 - 2025

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική άνοδο στις δραστηριότητες εκτόξευσης της Isro, σηματοδοτώντας μια ισχυρή επέκταση της διαστημικής βιομηχανίας της.

Η Ινδία είναι έτοιμη να κάνει ένα σημαντικό άλμα στα σχέδια εξερεύνησης του διαστήματος με ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα περίπου 30 εκτοξεύσεων. Οι εκτοξεύσεις έχουν προγραμματιστεί για το οικονομικό έτος 2024-25 από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan (SDSC) SHAR.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική άνοδο στις δραστηριότητες εκτόξευσης της Isro, σηματοδοτώντας μια ισχυρή επέκταση της διαστημικής βιομηχανίας της.

Οι λεπτομέρειες κυκλοφόρησαν από το IN-SPACE, την αυτόνομη κυβερνητική υπηρεσία για την προώθηση, την άδεια και την επίβλεψη των διαστημικών δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα.

Οι μισές από αυτές τις προγραμματισμένες αποστολές είναι αφιερωμένες στην εξυπηρέτηση του αναπτυσσόμενου εμπορικού διαστημικού τομέα της Ινδίας. Οι υπόλοιπες εκτοξεύσεις διατίθενται για έργα που χρηματοδοτούνται από χρήστες, επιστημονικές εξερευνήσεις και πτήσεις επίδειξης τεχνολογίας.

Μεταξύ των 14 εμπορικών αποστολών που εντοπίστηκαν, οι επτά εκτελούνται από τη NewSpace India Limited (NSIL), συμπεριλαμβανομένων δύο Polar Satellite Launch Vehicles (PSLV) που υλοποιούνται μέσω συνεργασίας με μια κοινοπραξία του κλάδου.

Αυτή η αύξηση της συχνότητας εκτόξευσης δεν είναι μόνο μια επίδειξη των αυξανόμενων δυνατοτήτων της Ινδίας στη διαστημική τεχνολογία, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες που βασίζονται στο διάστημα και τη στρατηγική θέση της χώρας ως βασικό παράγοντα στην παγκόσμια διαστημική αγορά.

Η επερχόμενη περίοδος είναι ιδιαίτερα συναρπαστική για τις Οντότητες Νέας Γενιάς (NGE) της Ινδίας στον τομέα του διαστήματος. Αξιοσημείωτες προγραμματισμένες υποτροχιακές και τροχιακές εκτοξεύσεις περιλαμβάνουν αυτές της Agnikul Cosmos και της Skyroot Aerospace, δύο από τις πρωτοπόρες ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες της χώρας.

Αυτές οι εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα της Ινδίας στο διάστημα, μια κίνηση που καταλύθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης τον Μάιο του 2020 να ανοίξει τις διαστημικές δραστηριότητες και τα προγράμματα στην ιδιωτική συμμετοχή.

Υποστηρίζοντας τις απαιτήσεις εκτόξευσης δορυφόρων των NGE, οντότητες όπως η Digantara Research & Technology, η Dhruvaspace και η Space Kidz India πρόκειται να επωφεληθούν από αυτήν την πρωτοβουλία. Επιπλέον, ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το IIT-Madras, το Manipal Institute of Technology και το CV Raman Global University Odisha διευκολύνονται επίσης στις προσπάθειες εκτόξευσης δορυφόρων, παρουσιάζοντας την ενοποίηση της εκπαιδευτικής έρευνας με πρακτικές διαστημικές εφαρμογές.

Το SDSC SHAR, γνωστό ως διαστημικό λιμάνι της Ινδίας, είναι εξοπλισμένο με δύο επιχειρησιακές βάσεις εκτόξευσης που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη διαφόρων δορυφόρων τόσο για εγχώριους όσο και για διεθνείς πελάτες.