ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ακατάλληλη για μικρές ηλικίες η ταινία «Μαίρη Πόππινς»

Βρετανία: Ακατάλληλη για μικρές ηλικίες η ταινία «Μαίρη Πόππινς»

Η ηλικιακή διαβάθμιση της ταινίας «Μαίρη Πόππινς» έχει αλλάξει από U σε PG σχεδόν 60 χρόνια μετά την κυκλοφορία της

H αγαπημένη μικρών και μεγάλων ταινία του 1964 «Μαίρη Πόππινς» πλέον θα έχει ηλικιακή διαβάθμιση λόγω «γλώσσας που κάνει διακρίσεις».

Η τεράστια εμπορική επιτυχία για την Walt Disney με πρωταγωνίστρια την Τζούλι Άντριους ελέγχθηκε από την αρμόδια βρετανική αρχή, σύμφωνα με το Sky News.

Η ηλικιακή διαβάθμιση της ταινίας «Μαίρη Πόπινς» έχει αλλάξει από U σε PG σχεδόν 60 χρόνια μετά την κυκλοφορία της, εξαιτίας της «γλώσσας που κάνει διακρίσεις». Το British Board Of Film Classification (BBFC) δήλωσε ότι η απόφαση για την κλασική ταινία του 1964, ελήφθη λόγω της χρήσης του αποικιακού όρου «Hottentots».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίχθηκαν η «υποτιμητική αυτή λέξη χρησιμοποιήθηκε ιστορικά από τους λευκούς Ευρωπαίους για να αναφερθούν στον λαό Khoikhoi στη Νότια Αφρική».

Ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ο ηθοποιός Ρέτζιναλντ Όουεν, δηλαδή ο ναύαρχος Μπουμ, χρησιμοποιεί τον όρο δύο φορές στην ταινία, μία φορά όταν ρωτά ένα από τα παιδιά, τον Μάικλ, αν θα πήγαινε σε μια περιπέτεια για να «νικήσει τους Hottentots». Αργότερα, όταν ο ναύαρχος εντοπίζει πρόσωπα καλυμμένα με σκόνη από τις καμινάδες, φωνάζει: «Μας επιτίθενται οι Hottentots».

Το BBFC δήλωσε σχετικά: «Ενώ η Mary Poppins έχει ιστορικό πλαίσιο, η χρήση γλώσσας που κάνει διακρίσεις δεν καταδικάζεται και τελικά υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές μας για την αποδεκτή γλώσσα στο επίπεδο U. Ως εκ τούτου, κατατάξαμε την ταινία στην κατηγορία PG για τη γλώσσα των διακρίσεων».