ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Θρίλερ κατασκοπείας στον στρατό μετά τη διαρροή για επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας

Γερμανία: Θρίλερ κατασκοπείας στον στρατό μετά τη διαρροή για επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας

Η αυθεντικότητα της ηχητικής συνομιλίας μεταξύ των 4 Γερμανών αξιωματικών δεν αμφισβητείται, και ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες των σχετικών στρατιωτικών υπηρεσιών, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι έχουν διαρρεύσει και άλλες συζητήσεις

Ως αυθεντικές χαρακτηρίζονται από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, οι ηχογραφημένες συνομιλίες Γερμανών αξιωματικών, που διέρρευσαν σε ρωσικά ΜΜΕ, όπου αποκαλύπτεται σχέδιο για επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας με πυραύλους Taurus, όπως επιβεβαιώνει το Der Spiegel.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο γερμανικό δημοσίευμα, το υπουργείο Άμυνας (της Γερμανίας), είναι θορυβημένο με την υπόθεση και η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα, καθώς υπάρχουν φόβοι να έχουν υποκλαπεί κι άλλες συνομιλίες, και να έχουν επίσης διαρρεύσει.

Η υποκλαπείσα συνομιλία διεξήχθη από αξιωματικούς της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας μέσω ανοιχτών καναλιών στην πλατφόρμα WebEx, η οποία, σύμφωνα με το Spiegel, είναι «σχετικά εύκολο να ακουστεί». Επιπλέον, η δημοσίευση αναφέρει ότι ένας από τους συμμετέχοντες στη συνομιλία συνδέθηκε με το συνέδριο μέσω κινητού τηλεφώνου, δεδομένου ότι ήταν στο Σιγκαπούρη. Όπως επεσήμανε το Spiegel, πολλές διαδικτυακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Bundeswehr και του γερμανικού υπουργείου Άμυνας διεξάγονται σε αυτήν την πλατφόρμα.

Χθες Παρασκευή, η αρχισυντάκτρια του RT δημοσίευσε μέσω κοινωνικής πλατφόρμα το πλήρες κείμενο μιας συνομιλίας μεταξύ Γερμανών αξιωματικών που συζητούν πώς «θα βομβαρδίσουν τη γέφυρα της Κριμαίας».

Στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου, συμμετείχαν ο επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων και ασκήσεων της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας της Bundeswehr Frank Graefe, ο επιθεωρητής του BBC Ingo Gerhartz και υπάλληλοι του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Διαστημικής Διοίκησης Bundeswehr Fenske και Frostedte.

Οι 4 συζήτησαν οδηγίες από τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Boris Pistorius να εργαστούν για την παράδοση πυραύλων Taurus στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι τα όπλα θα μπορούσαν να παραδοθούν σε δύο δόσεις των 50 μονάδων η καθεμία.

"Η γέφυρα [της Κριμαίας] στα ανατολικά είναι δύσκολο να χτυπηθεί, καθώς αυτός είναι ένας αρκετά στενός στόχος, αλλά ο Taurus μπορεί να το κάνει αυτό και μπορεί επίσης να χτυπήσει αποθήκες πυρομαχικών", δήλωσε ο Frostedt. Ο Gerhartz επανέλαβε την πρόταση του τελευταίου, λέγοντας ότι «υπάρχει η άποψη ότι ο Taurus θα το χειριστεί αυτό (χτυπήσει τη γέφυρα της Κριμαίας) εάν χρησιμοποιηθεί το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο γερμανικός στρατός προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να επιτεθεί στη γέφυρα, αλλά όχι να κάνει τη Γερμανία μέρος της σύγκρουσης. Ως μία από τις επιλογές, προτείνεται η εκπαίδευση των Ουκρανών.

Νωρίτερα, η αρχισυντάκτρια του RT είχε δηλώσει δήλωσε ότι την ίδια ημέρα που ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έδωσε διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν ήταν τώρα και δεν θα εμπλακεί στο μέλλον άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο ανώτατος αξιωματούχος της Γερμανίας στην πραγματικότητα σκεφτόταν πώς να πραγματοποιήσει μια πιθανή επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας με τρόπο που δεν θα είχε επιπτώσεις για το Βερολίνο, δίνοντάς του την κάλυψη της εύλογης δυνατότητας άρνησης.

Η Simonyan είπε ότι είχε στην κατοχή της μια επιβεβαιωτική ηχογράφηση της συνομιλίας των αξιωματικών της Bundeswehr, αλλά δεν την δημοσιοποίησε.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει ακόμη το περιεχόμενο της συνομιλίας που διέρρευσε. Το θέμα θα επανεξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ρωσικής Κρατικής Δούμας, ή κάτω βουλής του κοινοβουλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν στο κανάλι του στο Telegram.

Η εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις από τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Der Spiegel, Ria Novosti, Tass