ΚΟΣΜΟΣ

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Πώς, πού και ποιους θα χτυπήσει το Ισραήλ

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Πώς, πού και ποιους θα χτυπήσει το Ισραήλ
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι απίθανο να χτυπήσει απευθείας το Ιράν, αλλά θα επικεντρωθεί σε πληρεξούσιους

Στην μορφή και την ένταση της ισραηλινής αντίδρασης μετά τα προ ημερών χτυπήματα του Ιράν είναι εστιασμένη η διεθνής επικαιρότητα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στους υπουργούς του σε ιδιωτική συνάντηση ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά πρέπει να το κάνει έξυπνα, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός KAN.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Reuters ο ισραηλινός στρατός υπόσχεται απάντηση στην επίθεση στο Ιράν καθώς οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση αυξάνονται. Ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου Χέρτσι Χαλέβι είπε σχετικά με την επικείμενη ισραηλινή ανταπόκριση: «Αυτή η εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος θα αντιμετωπίσει απάντηση».

Αυτό ανέφερε στην αεροπορική βάση Nevatim στο νότιο Ισραήλ, η οποία υπέστη κάποια ζημιά στην επίθεση του Σαββάτου το βράδυ.

Πώς και ποιους θα χτυπήσει το Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι απίθανο να χτυπήσει απευθείας το Ιράν, αλλά θα επικεντρωθεί σε πληρεξούσιους, ανέφερε στο μεταξύ το NBC.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν νωρίς το πρωί της Κυριακής είναι πιθανό να είναι περιορισμένη και μπορεί να επικεντρωθεί στο χτύπημα βασικών στόχων εκτός Ιράν, είπαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο NBC.

Σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση των ΗΠΑ βασίζεται σε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους πριν από την επίθεση και ότι η προσέγγιση του Ισραήλ μπορεί έκτοτε να έχει αλλάξει. Οι αξιωματούχοι που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο λένε ότι η έλλειψη σοβαρής ζημιάς που προκλήθηκε από την Τεχεράνη μπορεί να οδηγήσει την Ιερουσαλήμ να αναζητήσει μια λιγότερο επιθετική απάντηση.

Αντί να χτυπήσουν άμεσα το Ιράν ως απάντηση οι αξιωματούχοι λένε στο NBC ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει τους πληρεξούσιους του Ιράν, όπως τις πολιτοφυλακές του στη Συρία ή την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ποιοι είναι οι...πληρεξούσιοι του Ιράν

Στην «γεωγραφία» της σύγκρουσης Ισραήλ- Ιράν αναφέρθηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr, o πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Θόδωρος Τσίκας.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης – ΕενΟΕ, Θόδωρος Τσίκας στο Newsbomb.gr, «το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του Ιράν είναι σύμμαχος του βάναυσου καθεστώτος του Άσαντ της Συρίας. Με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, ιρανικές δυνάμεις βρίσκονται στο συριακό έδαφος. Μαζί βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη των «Φρουρών της Επανάστασης», σιδερένιο χέρι του ιρανικού καθεστώτος, και της σκληροπυρηνικής μονάδας, «Αλ Κουντς» (μουσουλμανική ονομασία της Ιερουσαλήμ)».

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Τσίκας από τη Συρία οι Ιρανοί συντονίζουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, τόσο από τις δυνάμεις τους, όσο και από οργανώσεις που χρηματοδοτούνται, εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται από τους ίδιους:

-την ακραία οργάνωση των Σιιτών μουσουλμάνων του Λιβάνου «Χεζμπολλάχ»,

- τις φιλο-ιρανικές οργανώσεις των Σιιτών του Ιράκ,

-τους Σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, αλλά και

-τις τρομοκρατικές παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα.

«Πολλές φορές έχουν ανταλλαγεί χτυπήματα ανάμεσα σε Ιρανούς και Ισραηλινούς στο συριακό έδαφος. Ήταν όμως η πρώτη φορά που το Ισραήλ χτύπησε Ιρανούς στρατιωτικούς μέσα σε κρατικό κτίριο του Ιράν, όπως είναι το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Αναμφίβολα το Ιράν θα απαντούσε, για λόγους γοήτρου και κύρους στην περιοχή», αναφέρει ο κ. Τσίκας για την απαρχή της νέας αφορμής.

Πιθανή εμπλοκή αραβικών χωρών

Το Ισραήλ από την πλευρά του διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες της περιοχής ότι η απάντησή του στην επίθεση του Ιράν δεν θα τις θέσει σε κίνδυνο, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan, εν μέσω ανησυχιών από πολλές χώρες ότι θα έχουν πρόβλημα με την Τεχεράνη σε περίπτωση ισραηλινού αντίποινα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ισραήλ έχει ενημερώσει συμμαχικές χώρες όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα κράτη του Κόλπου ότι η απάντησή του, όταν έρθει, θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το Ιράν να μην μπορεί να τις εμπλέξει στα αντίποινα.

Η αναφερόμενη διαβεβαίωση από το Ισραήλ προς τις γειτονικές του χώρες έρχεται μετά την προειδοποίηση ανώτατων Ιρανών διοικητών την Κυριακή ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη επίθεση εάν ανταποδώσουν.

Ιράν: Είμαστε έτοιμοι για αυτοσυγκράτηση

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχαγιάν, καταδικάζοντας έντονα την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και χαρακτήρισε την «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Αυτό μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Γουάνγκ είπε ότι πιστεύει πως η Τεχεράνη ήταν σε θέση να «χειριστεί καλά την κατάσταση» διατηρώντας την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά της και αποφεύγοντας τη δημιουργία περαιτέρω έντασης στη Μέση Ανατολή. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν σκοπεύει να κλιμακώσει την κατάσταση.

Politico: Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει για την κατάσταση στη Γάζα

Παράλληλα, τέσσερις αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι παρά την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Ισραήλ κατά την ιρανική επίθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει να πιέζει τον Νετανιάχου να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα.

Σύμφωνα με τους εν λόγω αξιωματούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την κατάσταση με το Ιράν ως μια εντελώς ξεχωριστή πολιτική αρένα από το Ισραήλ.

Σχετικές ειδήσεις