ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάρπαστα τα χάπια ιωδίου - Πώς προφυλάσσουν από τη ραδιενέργεια

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάρπαστα τα χάπια ιωδίου - Πώς προφυλάσσουν από τη ραδιενέργεια

Φοβισμένοι οι πολίτες για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου

Η ένταση στη Μέση Ανατολή φουντώνει, οι πυρηνικές απειλές ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ πληθαίνουν και ο φόβος για έναν παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται.

Κάπως έτσι, οι πολίτες έχουν αρχίσει εκ νέου να ζητούν στα φαρμακεία τα περιβόητα χάπια ιωδίου, τα οποία προφυλάσσουν από τη ραδιενέργεια.

Τι είναι τα χάπια ιωδίου

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα.

Πώς όμως δρουν προφυλακτικά στον οργανισμό σε περίπτωση έκκλησης ραδιενέργειας;

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».

«Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», εξηγεί ο καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Για αυτό και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συνήθως μοιράζει δισκία ιωδίου σε οποιονδήποτε ζει σε απόσταση 10 ή 15 χιλιομέτρων από έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Τα χάπια ιωδίου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν έχουν παρενέργειες και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, είναι όμως πολύ ευαίσθητα στο ηλιακό φως και τη ζέστη που αλλοιώνει τη σύνθεσή τους.