Εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία: Σαν σκηνή από τους Μόντι Πάιθον - Ο καθηγητής Ζαρταλούδης στο Newsbomb

Τι τρέχει με τον Ρίσι Σουνακ; Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται; 
Εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία: Σαν σκηνή από τους Μόντι Πάιθον - Ο καθηγητής Ζαρταλούδης στο Newsbomb
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
3'

«Οι Άγγλοι σπάνια λένε ψέματα, αλλά και με κανέναν τρόπο δεν σου λένε την αλήθεια», έλεγε ο Βρετανός συγγραφέας και γνωστός για τα χιουμοριστικά του σχόλια, George Mikes

Πόση αλήθεια ή ειλικρίνεια περιλαμβάνεται στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών λοιπόν;

Ανάστατο παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο από την στιγμή που ο πρωθυπουργός του Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε αιφνιδίως πρόωρες εκλογές για τις 4η Ιουλίου.

«Η σκηνή έμοιαζε σαν να είχε βγει από την φημισμένη κωμική σειρά Μόντυ Πάιθον καθώς ο Ρίσι Σούνακ μιλούσε καθώς βρεχόταν από έντονη βροχή με τα ρούχα του να είναι μετά από λίγα λεπτά ομιλίας εντελώς βρεγμένα. Η εικόνα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα και για κάποιους αποτέλεσε η επιτομή της διακυβέρνησης του Σούνακ: χωρίς σχέδιο, χαώδης και κωμικοτραγική», λέει στο Newsbomb.gr ο κ. Σωτήρης Ζαρταλούδης, αναπληρωτής καθηγητής συγκριτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

«Μετά το αρχικό σοκ της ανακοίνωσης, πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές διέρρεαν ότι η απόφαση αυτή θα έπρεπε να ανατραπεί και φήμες ότι κάποιοι εξέταζαν την αλλαγή του πρωθυπουργού ώστε να ματαιωθούν οι εκλογές ανέδειξαν για άλλη μια φορά την χαώδη κατάσταση στο κόμμα των Συντηρητικών που αν και κυβερνά την χώρα από το 2010, φαίνεται να πνέει τα λοίσθια σε δημοφιλία αλλά και ικανότητα να κυβερνήσει», συμπληρώνει ο ίδιος.

Κίνηση απελπισίας Σούνακ

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρταλούδη η ανακοίνωση για εκλογές σε ενάμιση μήνα αποτελεί «κίνηση απελπισίας από τον Σούνακ που πιθανότατα προσπαθεί να γλιτώσει τα χειρότερα μιας και οι Συντηρητικοί υπολείπονται σχεδόν 20% των Εργατικών, οι οποίοι είναι πρώτοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από την μετάλλαξη του κόμματος του BREXIT (UKIP) στο κόμμα της «Μεταρρύθμισης» το οποίο έχει ανεβάσει ξανά το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων, το οποίο υποτίθεται ότι το BREXIT ή/και οι Συντηρητικοί θα έλυναν».

O κ. Σωτήρης Ζαρταλούδης, αναπληρωτής καθηγητής συγκριτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ
O κ. Σωτήρης Ζαρταλούδης, αναπληρωτής καθηγητής συγκριτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ

Όπως σημειώνει ο Έλληνας καθηγητής, ο οποίος διαμένει στο νησί, η Αγγλία φέτος καταγράφει τον υψηλότερο βαθμό νόμιμης μετανάστευσης, ενώ οι βάρκες με παράτυπους μετανάστες/πρόσφυγες φτάνουν σχεδόν καθημερινά στο νότιο μέρος της χώρας.

«Ταυτόχρονα η οικονομία παραπαίει μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας, ενώ ο πληθωρισμός (κυρίως λόγω BREXIT) είναι υψηλότερος από γειτονικές χώρες και την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο «στασιμοπληθωρισμού» που κατά τον φημισμένο Βρεττανό οικονομολόγο Τζων Μέυναρντ Κέυνς είναι ό,τι χειρότερο για μια οικονομία, η κυβέρνηση Σούνακ δεν έχει να επιδείξει έργο παρά μόνο διάφορα ευτράπελα και σκάνδαλα. Ο Σούνακ φαίνεται να είναι ένας αδύναμος ηγέτης χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό σε ότι αφορά λύσεις στα προβλήματα των Βρετανών πολιτών που ταλανίζονται από την ακρίβεια», υποστηρίζει ο κ. Ζαρταλούδης.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εκλογές τον Ιούλιο φαίνονται να αποτελούν «μια απέλπιδα προσπάθεια σωτηρίας ή μάλλον περιορισμού της ζημιάς (damage limitation) για τον Σούνακ καθώς οι περισσότεροι αναλυτές και δημοσκοπήσεις προβλέπουν πανωλεθρία και επιστροφή στην αντιπολίτευση».

«Ίσως η ομιλία μέσα στην βροχή να ήταν πολύ ταιριαστή για την θέση του πρωθυπουργού που θυμίζει έναν ναυαγό που προσπαθεί να βρει οτιδήποτε να πιαστεί για σωτηρία. Ο Βρετανικός λαός θα δείξει αν αυτό γίνεται εις μάτην…», καταλήγει ο καθηγητής μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή