Πιέσεις στο Ιράν: Η ανάγκη για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και ο κίνδυνος πολέμου
Αξιωματούχοι πιέζουν τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προειδοποιώντας τον ότι αν δεν το πράξει, το καθεστώς του θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο.
Οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον Χαμενεΐ ότι αν οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον αποτύχουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με το Ισραήλ, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε στρατιωτική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, στις περιοχές Natanz και Fordow. Στην ίδια γραμμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα έθετε το Ιράν σε μεγάλο κίνδυνο, εντείνοντας την πίεση για έναν πιθανό πόλεμο.
Οι Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μία στρατιωτική σύγκρουση, σε συνδυασμό με την ήδη επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση του Ιράν, θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και εσωτερικές αναταραχές, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες για το καθεστώς.
Οι όροι του Χαμενεΐ
Αναγνωρίζοντας τις σοβαρές συνέπειες των απειλών, ο Χαμενεΐ αποφάσισε να επιτρέψει τη διεξαγωγή έμμεσων διαπραγματεύσεων μέσω μεσολαβητή, οι οποίες θα εξελιχθούν σε άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρώτη συνάντηση για τις έμμεσες συνομιλίες έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στο Ομάν.
Ωστόσο, παρά την υποχώρησή του, ο Χαμενεΐ έθεσε και τους δικούς του όρους για τις συνομιλίες. Σύμφωνα με αξιωματούχους, συμφώνησε να συζητήσει για αυστηρότερη παρακολούθηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και για σημαντική μείωση του εμπλουτισμού ουρανίου. Όμως, καθιστά σαφές ότι το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν δεν τίθεται προς συζήτηση, καθώς θεωρεί ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της αμυντικής του πολιτικής.
Η στάση του Ιράν
Εκτός από τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα μπορούσαν να συζητήσουν και τις περιφερειακές πολιτικές του Ιράν, οι οποίες περιλαμβάνουν την υποστήριξη σε ομάδες όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθις στην Υεμένη. Παρά τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, το Ιράν διατηρεί σθεναρές θέσεις σε αυτά τα ζητήματα, κάτι που πιθανώς θα αποτελέσει σημείο σύγκρουσης στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με αυστηρές στρατιωτικές αντιδράσεις αν το Ιράν συνεχίσει να αυξάνει το εμπλουτισμένο ουράνιο και να εμποδίζει τους διεθνείς επιθεωρητές να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Το Ιράν, από την πλευρά του, αρνείται τις κατηγορίες ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, αν και η αύξηση του εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% έχει προκαλέσει ανησυχία στην διεθνή κοινότητα.
Ο σχολιασμός είναι απενεργοποιημένος