Μαύρος καπνός από το Κονκλάβιο: Δεν βγήκε Πάπας μετά τις πρωινές συνεδριάσεις της δεύτερης μέρας
Αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος της μέρας θα υπάρξει λευκός καπνός
Οι δύο σημερινές πρωινές ψηφοφορίες του Κονκλαβίου ολοκληρώθηκαν χωρίς την εκλογή νέου Πάπα.
Γύρω στις 11:51 π.μ (τοπική ώρα) βγήκε μαύρος καπνός από την καμινάδα.
Η απογευματινή ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 3.30 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. περίπου και θα περιλαμβάνει δύο γύρους ψηφοφορίας. Εάν ο πρώτος γύρος είναι επιτυχής, θα δούμε λευκό καπνό πάνω από την Καπέλα Σιξτίνα. Αυτό μπορεί να συμβεί ήδη στις 4.30 μ.μ. Εάν δεν είναι επιτυχής, οι 133 καρδινάλιοι θα προχωρήσουν αμέσως στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Μόνο εάν και αυτός δεν είναι επιτυχής, θα δούμε ξανά μαύρο καπνό.
Πηγές του Βατικανού ωστόσο ανέφεραν στο Sky News ότι οι καρδινάλιοι θα μπορούσαν να επιτύχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, που είναι απαραίτητη για την εκλογή νέου πάπα, ήδη από απόψε ή αύριο το πρωί.
Οι καρδινάλιοι εκλογείς επιθυμούν να δείξουν στον κόσμο ότι είναι ενωμένοι, λαμβάνοντας μια γρήγορη απόφαση. Αντίθετα, μια παρατεταμένη σύγκληση θα εκληφθεί ως ένδειξη διχασμού μεταξύ των καρδιναλίων.
Καρδινάλιος Ρε: «Ελπίζω σε λευκό καπνό απόψε»
«Ελπίζω ότι απόψε, όταν επιστρέψω στη Ρώμη, θα βρω ήδη τον λευκό καπνό. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στην αρχή του Κονκλαβίου, ώστε να πνέει δυνατά το Άγιο Πνεύμα και να εκλεγεί ο Πάπας που χρειάζεται η Εκκλησία του σήμερα και ο κόσμος του σήμερα».
Αυτό δήλωσε ο Καρδινάλιος Κοσμήτορας Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε στην Πομπηία, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος Πάπας «πρώτα απ' όλα θα πρέπει να προσπαθήσει να ενισχύσει την πίστη στον Θεό σε αυτόν τον κόσμο μας που χαρακτηρίζεται από την τεχνολογική πρόοδο, αλλά από πνευματική άποψη έχουμε παρατηρήσει ένα είδος «λησμονιάς του Θεού»».
Έτσι, «υπάρχει ανάγκη για μια αναβίωση».