Ο Τραμπ εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία– «Παράθυρο» Πούτιν για συνομιλίες με την Ουκρανία
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη μνημονίου την ώρα που ο Τραμπ ζητάει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη μνημονίου που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός και των βασικών σημείων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στον σωστό δρόμο, εκτίμησε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον Τραμπ για την υποστήριξή του στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
«Θα ήθελα να επισημάνω πως η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο ζήτημα για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
Όπως δήλωσε, η Ρωσία θα προτείνει - και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για αυτό με την ουκρανική πλευρά - ένα μνημόνιο σχετικά με πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, στο οποίο θα καθορίζονται τα βασικά σημεία. Για παράδειγμα, οι βασικές αρχές της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως Μόσχα και Κίεβο πρέπει να αναζητήσουν συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί εκατέρωθεν. «Το ζήτημα, φυσικά, είναι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προθυμία για επίτευξη ειρήνης και να καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές», ανέφερε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε χρήσιμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για «πάνω από δύο ώρες» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η συζήτηση ήταν «πολύ εποικοδομητική και πολύ ειλικρινής», αναφέρει η ενημέρωση του Κρεμλίνου προς τον Τύπο.
Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία «θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός»
Η Ρωσία και η Ουκρανία «θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε λίγο αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως «η Ρωσία και η Ουκρανία θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και, το πιο σημαντικό, για τον τερματισμό του πολέμου», συμπληρώνοντας πως το Βατικανό έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει τις συνομιλίες.
Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social:
«Μόλις ολοκλήρωσα τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά.
Η Ρωσία και η Ουκρανία θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και, το πιο σημαντικό, για τον τερματισμό του πολέμου. Οι όροι αυτής (της συμφωνίας) θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, όπως άλλωστε μπορεί αποκλειστικά να γίνει, αφού γνωρίζουν λεπτομέρειες που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε.
Ο τόνος και το πνεύμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικοί. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα ευθέως χωρίς καθυστέρηση.
Η Ρωσία επιθυμεί εμπορικές συναλλαγές μεγάλης κλίμακας με τις ΗΠΑ όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό “ λουτρό αίματος”, κάτι που με βρίσκει σύμφωνο. Υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιο αριθμό νέων θέσεων εργασίας και πλούτο. Οι δυνατότητες (που θα προκύψουν) είναι απεριόριστες.
Ομοίως, η Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από το εμπόριο, στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν αμέσως.
Έχω ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσικι, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, σε επικοινωνία που είχα αμέσως μετά το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Πούτιν.
Το Βατικανό, όπως εκπροσωπείται από τον πάπα (Λέοντα ΙΔ΄), έχει εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Ας ξεκινήσει η διαδικασία».
Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να «εξομαλύνουν» τις σχέσεις τους
Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκαν υπέρ της «εξομάλυνσης» των σχέσεων των χωρών τους, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μετά το τηλεφώνημα διάρκειας «δύο ωρών και πέντε λεπτών» μεταξύ των δύο ηγετών.
«Οι δύο πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της εξομάλυνσης των (διμερών) σχέσεων» ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, ενημερώνοντας τηλεφωνικά τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, προετοιμάζεται μια «ανταλλαγή κρατουμένων», εννέα από τη μία πλευρά και άλλοι τόσοι από την άλλη.
Πούτιν και Τραμπ «συζήτησαν πολλά θέματα», μεταξύ των οποίων και αυτό του Ιράν. Ο Πούτιν χαιρέτισε την πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και προσέφερε τη βοήθεια της Μόσχας. Ο Ουσακόφ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν χαιρέτισε επίσης τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, την προηγούμενη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της «ειλικρινούς συζήτησης», όπως την χαρακτήρισε ο Ουσακόφ, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για όλα τα θέματα». Η συζήτηση αυτή ήταν «ουσιαστική και πολύ χρήσιμη» συνόψισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.
Η αντίδραση του Κιέβου
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι το Κίεβο και οι εταίροι του εξετάζουν το ενδεχόμενο να οργανώσουν μια σύνοδο με τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο μετά τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζελένσκι είπε ότι ελπίζει η συνάντηση αυτή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.
Η σύνοδος θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από την Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία, πρόσθεσε.
Λίγο αργότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να μην λάβει «καμία απόφαση» για την Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου.
«Του είχα ζητήσει να μην λάβει καμία απόφαση σχετικά με την Ουκρανία χωρίς εμάς, πριν από την επικοινωνία του με τον (πρόεδρο της Ρωσίας) Πούτιν. Αυτό είναι ζήτημα αρχής που είναι πολύ σημαντικό για εμάς», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου.
Η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, τις οποίες η Μόσχα ισχυρίζεται πως έχει προσαρτήσει πλήρως, διεμήνυσε ο Ζελένσκι. «Κανείς δεν θα εγκαταλείψει τη γη μας, τα εδάφη μας, τον λαό μας», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «εάν η Ρωσία θέτει όρους για αποχώρηση των στρατευμάτων μας από τα εδάφη μας, αυτό σημαίνει πως δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος».
Σχολιάζοντας την αναφορά του Κρεμλίνου σε «μνημόνιο» που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Ζελένσκι είπε πως επί του παρόντος δεν γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, αλλά συμπλήρωσε ότι το Κίεβο θα ήταν πρόθυμο να εξετάσει τη ρωσική πρόταση. «Δεν γνωρίζω ακόμα τίποτα για αυτό (σ.σ. το μνημόνιο)», είπε. «Μόλις λάβουμε το μνημόνιο ή τις προτάσεις από τους Ρώσους, θα είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε τη θέση μας αναλόγως», συμπλήρωσε.
Αλλαγή στάσης βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ
Σύμφωνα με το BBC, η τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με τον Πούτιν αποκαλύπτει αλλαγή στάσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο της Ουκρανίας
Συγκεκριμένα, το βρετανικό δίκτυο ανέφερε πως πέρυσι, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία σε «24 ώρες». Την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι το ζήτημα δεν θα επιλυθεί έως ότου ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «συναντηθούν» και το συζητήσουν αυτοπροσώπως. Τη Δευτέρα, άλλαξε και πάλι στάση.
Ο Τραμπ ανέφερε πως «μετά από μια δίωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, δήλωσε ότι οι όροι μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μπορούν να διαπραγματευτούν μόνο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας – και ίσως με τη βοήθεια του Πάπα», σύμφωνα το BBC, για να συμπληρώσεις πως «ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει χάσει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές ειρήνης, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι μαχόμενοι θα «ξεκινήσουν αμέσως» διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του πολέμου».
«Αυτό το συναίσθημα ήταν κάπως αντίθετο με την άποψη της Ρωσίας. Ο Πούτιν είπε μόνο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για να καταρτίσει ένα “μνημόνιο για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία”», αναφέρει το άρθρο του BBC, για να καταλήξει πως «οι συνομιλίες για μνημόνια και ένα «πιθανό μέλλον» ειρήνης δεν φαίνονται να αποτελούν το είδος της σταθερής βάσης πάνω στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν γρήγορα διαρκείς συμφωνίες».
Από την πλευρά τους, οι New York Times βλέπουν «υποχώρηση του Τραμπ» στην εκεχειρία.
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως «ο πρόεδρος Τραμπ υποχώρησε από το αίτημά του να κηρύξει η Ρωσία άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Αντιθέτως, υποστήριξε το αίτημα του Βλαντίμιρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Αυτό αποτελεί μια στροφή από τις πρόσφατες απειλές του Τραμπ για μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία, όπως για παράδειγμα όταν έβαλε στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο νέων οικονομικών κυρώσεων τον Απρίλιο, επειδή ο Πούτιν “δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο» και «πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο”».
Σύμφωνα πάντα με τους New York Times «ο Τραμπ φάνηκε επίσης ιδιαίτερα θετικός να παραδώσει τον μεσολαβητικό του ρόλο σε μια ανώτερη εξουσία: τον Πάπα. Στην δήλωσή του, ο Τραμπ είπε ότι το Βατικανό είχε εκφράσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις επικείμενες διαπραγματεύσεις και προέτρεψε: “Ας ξεκινήσει η διαδικασία!”. Τώρα, ο Τραμπ φαίνεται να είναι έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω και να παροτρύνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήξουν σε συμφωνία μετά από συνομιλίες μεταξύ τους».
«Μετά την τηλεφωνική συνομιλία, ο Τραμπ έδωσε έμφαση στα οικονομικά οφέλη από τον τερματισμό του πολέμου, λέγοντας ότι η Ρωσία επιθυμεί να συμμετάσχει σε “μεγάλης κλίμακας εμπορικές συναλλαγές” με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό “λουτρό αίματος”, αναδιατυπώνοντας το τέλος της σύγκρουσης ως επιχειρηματική πρόταση και όχι ως διπλωματική νίκη», σύμφωνα πάντα με τους New York Times, για να καταλήξει πως «τα σχόλια του Τραμπ έδειξαν ότι ο Πούτιν φαίνεται να πέτυχε να προωθήσει Αμερικάνο πρόεδρο την προοπτική κερδοφόρων επιχειρηματικών συμφωνιών στη Ρωσία».
Σχετικές ειδήσεις
Σχόλια
Trending
