Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: «Χάνονται άμεσα 25 από τις 71 εκτάσεις», λέει o νομικός σύμβουλός της

O Νομικός Σύμβουλος της Μονής κ. Χρήστος Κομπιλίρης αναλύει όλα τα δεδομένα στο Newsbomb μετά τη δικαστική απόφαση για το μοναστήρι και την περιουσία του

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: «Χάνονται άμεσα 25 από τις 71 εκτάσεις», λέει o νομικός σύμβουλός της

Αβέβαιο το μέλλον των περιουσιών της Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά 

AP

Σε εκκλησιαστικό, αλλά και διπλωματικό θρίλερ, εξελίσσεται το μέλλον της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, παρά τις χθεσινές διευκρινίσεις.

Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης είναι η παλαιότερη εν λειτουργία χριστιανική μονή στον κόσμο. Στεγάζει μια από τις σημαντικότερες πνευματικές και πολιτιστικές κληρονομιές: μια βιβλιοθήκη πλούσια σε αρχαία χειρόγραφα, δεύτερη μόνο μετά τη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, και μια μοναδική συλλογή προεικονομαχικών εικόνων. Στην μακραίωνη ιστορία της έχει αντισταθεί στους εισβολείς, στους πολέμους και σε κάθε μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, αποτελώντας σύμβολο διαθρησκευτικού διαλόγου που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Τα αρχαία τείχη του μοναστηριού έχουν φιλοξενήσει στο παρελθόν όχι μόνο ορθόδοξους μοναχούς, αλλά και Μουσουλμάνους και Εβραίους. Ο τόπος όπου ο Θεός μίλησε στον Μωυσή αποτελεί πνευματικό σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους Χριστιανούς αλλά και για όλες τις μονοθεϊστικές παραδόσεις. Ακριβώς αυτή η ιδιότητα ως παγκόσμιου συμβόλου κινδυνεύει σήμερα.

Τι αναφέρει στο Newsbomb o νομικός σύμβουλος της Μονής

Σοβαρούς προβληματισμούς εκφράζει για την δικαστική απόφαση, η οποία αφορά στην Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, ο Νομικός Σύμβουλος της Μονής κ. Χρήστος Κομπιλίρης μιλώντας στο Newsbomb.

Αρχικά ενημέρωσε ότι σήμερα το μοναστήρι έχει παραμείνει κλειστό.

«Είχε κλείσει για σήμερα για να προσευχηθούν οι μοναχοί, δεν ήταν συνηθισμένοι, υπάρχει ανασφάλεια», είπε ο κ. Κομπιλίρης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση του αιγυπτιακού εφετείου.

«Αυτή τη στιγμή επί της αποφάσεως έχουμε ένα σχέδιο, υπάρχει χειρόγραφο σχέδιο, όχι στο σύνολο της, η αναστάτωση είναι από αυτά που γράφονται στο σχέδιο και για αυτά λάβαμε γνώση. Σύμφωνα με αυτά που έχουν περιέλθει σε γνώση μας , από τις 71 εκτάσεις οι 25 πρέπει να αποδοθούν στο άμεσα στο αιγυπτιακό δημόσιο, για τις υπόλοιπες 46 αναγνωρίζεται μόνο το δικαίωμα χρήσης και άσκησης του θρησκευτικού καθήκοντος, κάτι που σημαίνει όχι κυριότητα», εξηγεί στο Newsbomb.

Στη συνέχεια αποκαλύπτει πώς φτάσαμε μέχρι αυτήν την απόφαση.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργο Καλαντζή, ήρθε σε επαφή με τον κυβερνήτη του Νοτίου Σινά, και ήρθαν σε συμφωνία επί ενός κειμένου, και επί του κειμένου αυτού θα γινόταν και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Η συμφωνία μιλούσε για πλήρη αναγνώριση και για τις 71 εκτάσεις στο σύνολό τους», σημειώνει ο Χρήστος Κομπιλίρης.

Οι περιουσίες που χάνονται

«Όσον αφορά για τις 25 που χάνονται, είναι ζωτικής σημασίας, είναι οι Μεγάλοι Κήποι που είναι έξω από την Μονή, όπως οι Κήποι του μοναστηρίου των Αγίων Τεσσαράκοντα, από εκεί οι μοναχοί παίρνουν το νερό τους. Είναι οι Κήποι της Εκκλησίας της Αγίας Επιστήμης, όπου ασκήτεψε ο Άγιος Παϊσιος. Γιατί έξω από το κάθε παρεκκλήσι ή από το κάθισμα πάντα υπήρχε ένας κήπος, ζούσαν ασκητικά, με αυτά ζούσαν και ζουν», διευκρινίζει τονίζοντας την σημασία των συγκεκριμένων κομματιών γης.

Τι θα γίνει με τις άδειες παραμονής

Τέλος εξηγεί στο Newsbomb την ανασφάλεια των μοναχών για το μέλλον.

«Κι όλο αυτό δημιουργεί ανασφάλεια, όλοι οι πατέρες είναι Έλληνες, Ελληνορθόδοξοι, και έχουν άδειες παραμονής ετήσιες πλην του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού που έχει την υπηκοότητα από το 1974 επί Σαντάτ. Σημαίνει ότι τον επόμενο μπορεί να μην τον αναγνωρίσουν, η άδεια διαμονής μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή. Άρα δεν υπάρχουν οι μοναχοί θα γίνει μουσείο. Δεν λέω ότι θα κάνει ο πρόεδρος Σίσι κάτι αύριο, αλλά στο μέλλον; Όχι δεν εκδιώκονται οι μοναχοί αλλά δεν είναι διασφαλισμένοι», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή