Από το Μavi Marmara στο Madleen: Όλα τα σκάφη που προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας
Το Madleen δεν είναι το πρώτο πλοίο που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ

To μοιραίο σκάφος Μavi Marmara
Το Madleen είναι ένα από τα πολλά πλοία με προορισμό τη Γάζα που αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ από την έναρξη του αποκλεισμού της Γάζας το 2007. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας (9/6), το πλοίο Madleen, που καθελκύστηκε από τον Συνασπισμό του Στόλου της Ελευθερίας (FFC), αναχαιτίστηκε από τον ισραηλινό στρατό περίπου100 ναυτικά μίλια από τη Γάζα, σε διεθνή ύδατα.
Ανάμεσα στα 12 μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν από το Ισραήλ είναι η υπέρμαχος του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ, η Eυρωβουλευτής Ρίμα Χασάν, ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Ομάρ Φαϊάντ, και άλλοι ακτιβιστές που αναμένεται να απελαθούν, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
Το πλοιάριο, το οποίο αναχώρησε από τη Σικελία την 1η Ιουνίου, μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πεινασμένους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό από τις 2 Μαρτίου. Ο αποκλεισμός χαλάρωσε μόνο εν μέρει τον περασμένο μήνα εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης.
31 σκάφη από το 2008 έως το 2016
Αρκετά σκάφη του Στόλου της Ελευθερίας προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Το 2008, δύο σκάφη του Free Gaza Movement (Κίνημα για την Ελεύθερη Γάζα) έφτασαν με επιτυχία στη Γάζα, σηματοδοτώντας την πρώτη ρήξη του ναυτικού αποκλεισμού του Ισραήλ. Το κίνημα, που ιδρύθηκε το 2006 από ακτιβιστές κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στον Λίβανο, συνέχισε να αποστέλλει 31 σκάφη μεταξύ 2008 και 2016, πέντε εκ των οποίων έφτασαν στη Γάζα παρά τους αυστηρούς ισραηλινούς περιορισμούς.
Από το 2010, όλοι οι στολίσκοι που επιχειρούν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας έχουν αναχαιτιστεί ή δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις κατά προσέγγιση τοποθεσίες όπου σταμάτησαν σημαντικοί στολίσκοι, με ορισμένους να αντιμετωπίζουν θανατηφόρες ισραηλινές δυνάμεις.

2010: Στόλος για την Ελευθερία της Γάζας
Το 2010, Ισραηλινοί κομάντος έκαναν έφοδο στο Mavi Marmara σε διεθνή ύδατα. Η επίθεση σκότωσε 10 ακτιβιστές και τραυμάτισε δεκάδες, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή. Το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και περισσότερους από 600 επιβάτες.
Το Mavi Marmara ανήκε και λειτουργούσε από το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας ή IHH, μια τουρκική ΜΚΟ. Το περιστατικό προκάλεσε σοβαρές εντάσεις στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και προκάλεσε ευρεία καταδίκη για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Το 2013, το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη για τα «επιχειρησιακά λάθη» στην επιδρομή. Μια συμφωνία αποζημίωσης βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών. Ισραηλινοί στρατιώτες και αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην επίθεση δικάζονται ερήμην στην Τουρκία για εγκλήματα πολέμου.
2011: Στόλος της Ελευθερίας II
Ο Στόλος της Ελευθερίας II ξεκίνησε το 2011 ως συνέχεια της αποστολής του 2010. Οργανωμένη από έναν συνασπισμό διεθνών ακτιβιστών και ΜΚΟ, είχε ως στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια. Στον στολίσκο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και επρόκειτο να πλεύσει με 10 σκάφη.
Ωστόσο, η έντονη διπλωματική πίεση από το Ισραήλ, σε συνδυασμό με αναφερόμενες δολιοφθορές πλοίων και περιορισμούς από χώρες υποδοχής, εμπόδισαν την αναχώρηση των περισσότερων σκαφών.
Μόνο το Dignite-Al Karama πλησίασε στη Γάζα. Το γαλλικό πλοίο με 17 επιβάτες αρχικά δήλωσε ως προορισμό του ένα αιγυπτιακό λιμάνι κατά την αναχώρησή του από τα ελληνικά ύδατα, αλλά οι ακτιβιστές αργότερα ανακοίνωσαν ότι κατευθύνονταν προς τη Γάζα. Ισραηλινοί ναυτικοί κομάντος αναχαίτισαν το σκάφος και το ρυμούλκησαν στην πόλη Ασντόντ. Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν για ανάκριση και αργότερα απελάθηκαν.
2015: Στόλος της Ελευθερίας III
Ο Στόλος της Ελευθερίας III ξεκίνησε το 2015 ως η τρίτη μεγάλη προσπάθεια διεθνών ακτιβιστών να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Οργανωμένη από την FFC, η αποστολή περιελάμβανε πολλά σκάφη, με το Marianne της Γκέτεμποργκ με σουηδική σημαία να ηγείται της προσπάθειας.
Στις 29 Ιουνίου του 2015, οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις αναχαίτισαν το Marianne περίπου 100 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Γάζας, σε διεθνή ύδατα. Οι κομάντος επιβιβάστηκαν στο πλοίο και το οδήγησαν στην Ασντόντ. Οι ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο συνελήφθησαν και αργότερα απελάθηκαν, ενώ ορισμένα μέλη του πληρώματος αφέθηκαν ελεύθερα μετά από έξι ημέρες.
2018: Δίκαιο Μέλλον για την Παλαιστίνη
Ο Στόλος Δίκαιο Μέλλον για την Παλαιστίνη – γνωστός και ως Στόλος Ελευθερίας της Γάζας 2018 – ήταν μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας του FFC να αμφισβητήσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Η εκστρατεία περιελάμβανε δύο κύρια σκάφη, το Al Awda (Η Επιστροφή) και το Freedom, μαζί με δύο υποστηρικτικά σκάφη, το Mairead και το Falestine.
Στις 29 Ιουλίου και στις 3 Αυγούστου του 2018, τόσο το Al Awda όσο και το Freedom αναχαιτίστηκαν και κατασχέθηκαν από το ισραηλινό ναυτικό σε διεθνή ύδατα. Όλοι οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν, ενώ ορισμένοι ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση με Taser, επίθεση ή ξυλοδαρμό από ισραηλινές δυνάμεις. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες κρατήθηκαν πριν απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους.
2025: Σπάστε την Πολιορκία «Συνείδηση»
Ενώ ετοιμαζόταν να πλεύσει προς τη Γάζα στις 2 Μαΐου, το Conscience χτυπήθηκε δύο φορές από οπλισμένα drones, μόλις 14 ναυτικά μίλια (25 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Μάλτας.
Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά και σημαντικήζημιά στο κύτος, αναγκάζοντας τους 30 Τούρκους και Αζέρους ακτιβιστές που επέβαιναν σε αυτό να καταβάλουν απεγνωσμένη προσπάθεια να βγάλουν το νερό και να κρατήσουν το πλοίο στην επιφάνεια. Τέσσερα άτομα υπέστησαν ελαφρά τραύματα κατά την επίθεση.
Aντιμέτωπη με λιμό η Γάζα
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), ένας στους πέντε Παλαιστίνιους στη Γάζα αντιμετωπίζει λιμό λόγω του τρίμηνου συνολικού αποκλεισμού της Λωρίδας από το Ισραήλ, ο οποίος χαλάρωσε εν μέρει τον περασμένο μήνα, επιτρέποντας κάποια επισιτιστική βοήθεια.
Περίπου 1,95 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 93% του πληθυσμού του θύλακα, αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη τροφίμων.

2,1 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια στη Γάζα
Αl JazeeraΗ IPC αναφέρει ότι ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός του Ισραήλ «πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω μαζική μετακίνηση εντός και μεταξύ των κυβερνείων», καθώς είδη απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων θα εξαντληθούν.
Παρά την πρωτοβουλία διανομής βοήθειας υπό την ηγεσία του Ισραήλ και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, που ονομάζεται Ανθρωπιστικό Ίδρυμα Γάζας, η οποία άρχισε να παρέχει βοήθεια στη Γάζα τον περασμένο μήνα, ο νέος κόμβος διανομής διαλύθηκε λίγες ώρες από το άνοιγμά του στις 27 Μαΐου και έχει αμαυρωθεί από φρικαλεότητες μετά από θανατηφόρους πυροβολισμούς σε κέντρα διανομής βοήθειας.
Δεκαοκτώ χρόνια ισραηλινού αποκλεισμού
Η Λωρίδα της Γάζας έχει πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο. Από το 2007, το Ισραήλ διατηρεί αυστηρό έλεγχο στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Γάζας και περιορίζει την κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων εντός και εκτός της Λωρίδας.
Ακόμα και πριν από τον πόλεμο, η Γάζα δεν είχε λειτουργικά αεροδρόμια, αφού το Ισραήλ βομβάρδισε και κατέστρεψε το διεθνές αεροδρόμιο Γιασέρ Αραφάτ το 2001, μόλις τρία χρόνια μετά τα εγκαίνιά του. Η Γάζα είναι και πάλι το σκηνικό εκτεταμένης καταστροφής και ανθρώπινου πόνου και παραμένει το μέρος που συχνά περιγράφεται ως «η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο».
Σχετικές ειδήσεις
Σχόλια
Trending
