ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μόντι-Ολάντ-Ραχόι την Παρασκευή

Συνάντηση Μόντι-Ολάντ-Ραχόι την Παρασκευή

Στη Μάλτα θα συναντηθούν την Παρασκευή οι ηγέτες της Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω των φημών για μία πιθανή προσφυγή της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό δανεισμού και τις διαιωνιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη διεθνή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος του Μόντι δήλωσε πως «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημεία» που θα θιγούν κατά τη διάσκεψή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Οι συνομιλίες τους έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) εκείνην την ημέρα.

Σημειώνεται ότι οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν στα πλαίσια της διήμερης συνόδου που θα έχουν στη Μάλτα πέντε νοτιοευρωπαϊκά κράτη με πέντε βορειοαφρικανικές χώρες.

Η σύνοδος 5+5 στη Βαλέτα θα διαρκέσει ως το Σάββατο, με τη συμμετοχή των ηγετών από την Αλγερία, τη Λιβύη, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο και την Τυνησία, την Πορτογαλία, των τριών προαναφερθέντων κρατών και την οικοδέσποινα Μάλτα. Σε αυτήν θα παραστούν επίσης αντιπρόσωποι από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Στη σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ασφάλεια, το περιβάλλον καθώς και η παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Λόρενς Γκόνζι στους δημοσιογράφους.