ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας

Η ακραία συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σε βάσεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσφατο παράδειγμα, η επίθεση ενός Αμερικανού στρατιώτη σε ένα νεαρό αγόρι, περιστατικό που η Ιαπωνία χαρακτήρισε «άθλιο», εκφράζοντας στις ΗΠΑ την έντονη διαμαρτυρία της.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Ρουζ, ο οποίος κλήθηκε εσπευσμένα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας για εξηγήσεις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι επίσης ανάστατη για το συγκεκριμένο θέμα και θα συνεργαστεί πλήρως με την Ιαπωνία για την διαλεύκανσή του.

Ο στρατιωτικός φέρεται να εισέβαλε σε διαμέρισμα και να χτύπησε στο πρόσωπο 13χρονο Ιάπωνα.

«Το περιστατικό συνέβη, ενώ είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας, και είναι πραγματικά άθλιο», υπογράμμισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό έρχεται λίγες ημέρες μετά την απαγόρευση νυκτερινής κυκλοφορίας για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό. Η απαγόρευση ακολούθησε μετά από καταγγελία για βιασμό μιας Γιαπωνέζας από δύο άνδρες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Πολλοί Ιάπωνες διαφωνούν με την ύπαρξη αμερικανικών βάσεων στην Οκινάουα και ζητούν την σταδιακή ή και την άμεση απομάκρυνσή τους.