ΚΟΣΜΟΣ

Στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές

Στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατευθύνεται σήμερα προς την πολιτεία του Οχάιο στο πλαίσιο της εκστρατείας για την επανεκλογή του σε μια προσπάθεια να έχει το προβάδισμα στις πολιτείες-κλειδιά τρεις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Το Οχάιο, μαζί με το Ουινσκόνσιν και τη Αϊόβα, θεωρούνται "ο πυρήνας των Μεσοδυτικών πολιτειών". Από το 1960 κανένας υποψήφιος πρόεδρος δεν κέρδισε τις εκλογές χωρίς να έχει επικρατήσει και στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι ο Ομπάμα προηγείται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ, στο Οχάιο.

Η δημοσκόπηση των NBC News, Wall Street Journal και Marist δίνει στον Ομπάμα 51% έναντι 45% του Ρόμνεϊ στο Οχάιο.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι η μάχη είναι στήθος με στήθος σε μια άλλη πολιτεία-κλειδί, τη Φλόριντα, όπου ο Ομπάμα φέρεται να εξασφαλίζει το 49% και ο Ρόμνεϊ το 47%. Σε εθνικό επίπεδο η εικόνα για τους δύο διεκδικητές της προεδρίας των ΗΠΑ είναι ανάλογη.

Ενόψει των εκλογών της Τρίτης, και οι δύο υποψήφιοι στοχεύουν σε μια επικράτηση στις πολιτείες-κλειδιά που καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, το οποίο δίνει την προεδρία με βάση τον νικητή σε καθεμία πολιτεία παρά στο σύνολο της ψήφου σε εθνικό επίπεδο.

Ο Ρόμνεϊ ξεκίνησε από το Νιού Χαμσάιρ λέγοντας προς του ψηφοφόρους του: "Το ερώτημα σε αυτές τις εκλογές συνοψίζεται ως εξής: Θέλετε κι άλλο από το ίδιο ή επιθυμείτε πραγματική αλλαγή; Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε αλλαγή, αλλά δεν μπόρεσε να την επιτύχει. Εγώ υπόσχομαι αλλαγή και έχω ιστορικό επιτυχίας".