ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ-Τρώνε φλοιούς δέντρων και φύλλα για να επιβιώσουν

Σοκ-Τρώνε φλοιούς δέντρων και φύλλα για να επιβιώσουν

Στα όρια της εξαθλίωσης ζουν χιλιάδες οικογένειες στο χειμαζόμενο από τις ένοπλες συγκρούσεις Σουδάν.

Το 80% των οικογενειών στο Νότιο Κορντοφάν έχουν μόνον ένα γεύμα την ημέρα ή λιγότερο από αυτό, δήλωσε ο Τζον Γκινγκ, διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια (OCHA), ενώ πρόσθεσε ότι η πλειονότητα τρέφεται «με φλοιούς δέντρων και φύλλα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί εδώ και καιρό από την κυβέρνηση του Χαρτούμ πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για να βοηθήσουν τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από τις ένοπλες συγκρούσεις στη χώρα.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ή υποστεί σοβαρές συνέπειες από την σύγκρουση στο Νότιο Κορντοφάν και στον Γαλάζιο Νείλο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο Νότιο Κορντοφάν, όπως και στον Γαλάζιο Νείλο, δύο επαρχίες που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων του Σουδάν με το Νότιο Σουδάν, σημειώνονται από το καλοκαίρι του 2011 μάχες ανάμεσα στον σουδανικό στρατό και αντάρτες. Ένα μέρος από αυτούς τους αντάρτες είχε πολεμήσει στο πλευρό των Νοτίων κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1983-2005), ο οποίος κατέληξε στην διαίρεση της χώρας.