ΚΟΣΜΟΣ

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα αρχίσει να «φουσκώνει»

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα αρχίσει να «φουσκώνει»

Στο αμερικανικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) θα προστεθεί το 2015 άλλο ένα διαμέρισμα, φουσκωτό αυτή τη φορά. Η NASA ανέθεσε την κατασκευή του στην ιδιωτική αεροδιαστημική εταιρεία Bigelow Aerospace.

Η σύμβαση ύψους 17,8 εκατομμύρια υπεγράφη από τον ιδρυτή της εταιρείας Ρόμπερτ Μπίγκελοου.

Το φουσκωτό διαμέρισμα (BEAM, Bigelow Expandable Activity Module), που ζυγίζει λιγότερο από έναν τόνο, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποσταλεί στον ΔΔΣ με το ιδιωτικό φορτηγό διαστημόπλοιο Dragon. Σε συνθήκες διαστημικής τροχιάς θα πάρει τη μορφή ενός κυλίνδρου μήκους 4 και διαμέτρου 3 μέτρων. Αυτό το πρόσθετο τμήμα αποτελεί μια καλή δυνατότητα επέκτασης του βιώσιμου χώρου στο Σταθμό, εκτιμά το αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής Γιούρι Kαράς:

Η φουσκωτή μονάδα για τον ΔΔΣ θα είναι πρωτίστως τόπος κατοικίας των κοσμοναυτών. Θα είναι πολύ συμπυκνωμένη όταν θα μεταφερθεί στο Διάστημα και εκεί θα ξεδιπλωθεί για να γίνει μια μεγάλη κατασκευή.

Παρόμοιες φουσκωτές «κατοικίες» εξετάζονται τώρα όχι μόνο για τις περίγειες τροχιές, αλλά και για τα αρειανά προγράμματα. Η εταιρεία Mars-1, η οποία προτείνει να σταλούν άνθρωποι στον Άρη «χωρίς εισιτήριο επιστροφής», προτίθεται να κατασκευάσει στον Άρη έναν οικισμό από φουσκωτές μονάδες. Στη Σελήνη επίσης θα χρειαστούν φουσκωτές κατασκευές. Τώρα πιστεύεται ότι ειδικά τα φουσκωτά διαμερίσματα θα διασφαλίσουν την καλύτερη προστασία από τη ραδιενέργεια και τους μετεωρίτες, παρά τα συμβατικά αντίστοιχά τους..

Η ιδέα της χρησιμοποίησης φουσκωτών μονάδων στη διαστημική τεχνολογία δεν είναι νέα: ήδη από τη δεκαετία του 1960 στο σοβιετικό διαστημόπλοιο Voskhod-2 είχε τοποθετηθεί ένα φουσκωτό διαμέρισμα-αεροφράκτης από το οποί ο Αλεξέι Λεόνοφ πραγματοποίησε τον πρώτο στην ιστορία διαστημικό περίπατο.

Σήμερα σε μεγάλο ύψος τροχιάς πετούν οι φουσκωτές κατασκευές Genesis-1 και Genesis-2, που έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία Bigelow Aerospace. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έχουν μεταφερθεί εκεί με πυραύλους Dnepr από τη ρωσική πυραυλική βάση στην Περιφέρεια του Ορενμπούργκ. Την σχετική πατέντα αγόρασε από τη NASA ο Μπίγκελοου. Η NASA είχε κατασκευάσει ένα πειραματικό φουσκωτό διαστημικό σκάφος, το TrensHeb (Transit Habitat), για να εξασκηθεί στις διαπλανητικές αποστολές. Αλλά το 2000 το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποχρέωσε τη NASA να αναστείλει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για οικονομικούς λόγους, οπότε ο Μπίγκελοου κατασκεύασε τα δικά του Genesis βάσει των σχεδόν έτοιμων σχεδίων των TrensHeb και τώρα θα κατασκευάσει και το νέο θάλαμο για τον ΔΔΣ.

Στα μελλοντικά σχέδια του μεγιστάνα είναι να κατασκευάσει έναν διαστημικό σταθμό στη βάση ενός φουσκωτού θαλάμου, ο οποίος θα έχει τρεις φορές μεγαλύτερες διαστάσεις από τον σημερινό. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα «ξενοδοχείο» για τουρίστες του Διαστήματος, που θα λειτουργεί με τη λογική του all inclusive. Σχεδιάζεται να εκτοξευθεί με βαρύ πύραυλο Atlas σε διάστημα 2-3 ετών. Για την ενοικίαση μιας θέσης σε τροχιά επί 30 ημέρες ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει από 29 εκατ. δολάρια. Και για να μπορεί να γίνει σύγκριση: το 2009 για μια εβδομαδιαία πτήση προς το ΔΔΣ ο τελευταίος διαστημικός τουρίστας από τον Καναδά Γκι Λαλιμπέρτε πλήρωσε 40 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά τις επιτυχείς πτήσεις των Genesis, οι σκεπτικιστές υποδεικνύουν την αδυναμία των μεγάλων φουσκωτών διαμερισμάτων στις χαμηλότερες τροχιές, όπου πετά ο ΔΔΣ. Εκεί υπάρχουν ακόμη υπολείμματα ατμόσφαιρας, έστω και πολύ αραιά. Λόγω των μεγάλων διαστάσεών του το φουσκωτό διαμέρισμα θα επιβραδύνει συνολικά τον ΔΔΣ. Γι’ αυτό θα χρειάζεται συχνότερα να ανυψώνεται η τροχιά του Σταθμού με τη βοήθεια των μεταγωγικών διαστημοπλοίων. Πιθανώς γι’ αυτό η μονάδα αυτή θα παραμείνει προσδεδεμένη στο Σταθμό μόνο για δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ