ΚΟΣΜΟΣ

Γιορτάζουν τη «συμφιλίωσή» τους

Γιορτάζουν τη «συμφιλίωσή» τους

Αύριο, Τρίτη 22 Ιανουαρίου, συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων για τη γαλλογερμανική συμφιλίωση μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Η υπογραφή της Συνθήκης έγινε στις 22 Ιανουαρίου του 1963 στο μέγαρο των Ηλυσίων, από τους τότε ηγέτες των δύο χωρών, τον Σαρλ Ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ.

Με τη Συνθήκη, Γαλλία και Γερμανία απεφάσισαν να συνεργασθούν στον τομέα των διεθνών σχέσεων, της άμυνας και της παιδείας.

Παρόντος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ θα πραγματοποιηθεί αύριο, στο Βερολίνο, η πέμπτη κατά σειρά εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου. Την πρώτη εκδήλωση τον Ιούλιο του 2012, οργάνωσε η Γαλλία στην ιστορική, για την υπογραφή, πόλη Ρεμς, όπου ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ακολούθησαν άλλες τρεις εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο σε τρείς πόλεις της Γερμανίας, ενώ η τελευταία εκδήλωση στις 22 Ιουλίου του 2013 θα γίνει στο Παρίσι.

Εν όψει της επετείου, ο γαλλικός κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio France σε συνεργασία με τη γαλλογερμανική τηλεόραση ARTE διεξήγαγαν μια δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 25.000 προσώπων και στις δύο πλευρές του Ρήνου. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 80% των Γερμανών και το 73% των Γάλλων δηλώνουν ότι «αγαπούν πολύ τη γείτονα χώρα».