Αυστραλία: Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου σε πόλη ομογενών

Αυστραλία: Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου σε πόλη ομογενών

Το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε γύρω από τη μικρή πόλη Κούπερ Πίντι, η οποία κατοικείται κυρίως από Έλληνες.

Σύμφωνα με την εταιρεία Link Energy, που έχει τα δικαιώματα και πραγματοποιεί εξορύξεις στην περιοχή από το 2008, η περιοχή κρύβει κοιτάσματα πετρελαίου συνολικής αξίας 20 τρισ. δολαρίων. «Ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση, πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην Αυστραλία», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Πίτερ Μποντ και προσέθεσε ότι για να αρχίσει η παραγωγή θα απαιτηθεί επένδυση 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ομογενής υπουργός Ορυκτού Πλούτου, Τομ Κουτσαντώνης ήταν πιο συγκρατημένος. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ξέρουμε ποσότητες αλλά και αν είναι επικερδής η άντληση πετρελαίου που βρίσκεται κάτω από μια πετρώδη περιοχή, στην απομονωμένη έρημο» σημείωσε.

Τα νέα κοιτάσματα βρέθηκαν γύρω από τη μικρή πόλη του Κούπερ Πίντι στη Νότια Αυστραλία, που είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο που γίνεται εξόρυξη οπαλίου. Πρωτοπόροι στην αναζήτηση αυτού του θησαυρού έχουν αναδειχθεί εκεί οι Έλληνες. Στο Κούπερ Πίντι ζουν ακόμα πολυάριθμοι ομογενείς που ασχολούνται με την εξόρυξη του πολύτιμου αυτού λίθου.