ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα μιλά για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Ο Ομπάμα μιλά για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Σε δύο συνεντεύξεις του στο περιοδικό New Republic και το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Ομπάμα απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται για τη στάση της Ουάσινγκτον στη συριακή κρίση.

«Μία στρατιωτική επέμβαση θα είχε αποτέλεσμα; Πώς αυτό θα επηρέαζε την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες από την εμπλοκή μας επί του πεδίου. Θα κλιμάκωνε περαιτέρω τη βία ή θα προκαλούσε την χρήση χημικών όπλων; Ποια θα ήταν η καλύτερη προοπτική ενός μετά τον Άσαντ καθεστώτος. Και πώς αποτιμώ τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στη Συρία απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες που σκοτώνονται στο Κονγκό;», λέει.

Επίσης, υπενθυμίζει σε όσους τον κατηγορούν για διστακτικότητα ότι η κυβέρνησή του συμμετείχε με την αποστολή αμερικανικών αεροσκαφών στη διεθνή επιχείρηση για την απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία στη Λιβύη και ανέλαβε δράση για την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία στην Αίγυπτο.

Τέλος, τονίζει ότι στην περίπτωση της Συρίας, η κυβέρνησή του θέλει να διασφαλίσει ότι η ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ δεν θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα, εάν δεν εξετασθούν όλες οι επιπτώσεις.