ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Πετάξτε την τέφρα μου στη Μεσόγειο», αναφέρεται στο θάνατο του Τ/κ γενικού χειρούργου, Δρ Ερντέν Μεχμέτ Καβουκλού, ήρωα – όπως γράφει – των Κοκκίνων, ο οποίος μετά το 1974 μετακόμισε στη Γερμανία, όπου και έζησε μέχρι χθες που υπέκυψε στο μοιραίο μετά από μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων.

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της κίνησης για την υπεροχή του δικαίου και των ιδεών, γνωστός δικηγόρος Μπαρίς Μαμαλί, επέκρινε με δηλώσεις του το γεγονός ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει ακόμη μια ισορροπημένη «νομοθεσία» όσον αφορά τους τόκους και αναφέρθηκε στους λόγους που έχουν αυξηθεί οι «δικαστικές» υποθέσεις για απλήρωτα χρέη. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη στα γραφεία της Αφρίκα του υποψηφίου «δημοτικού μέλους» για τον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας του πολιτιστικού κέντρου Μπαράκα, Μερτέρ Ρεφίκογλου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Τρομακτική έκθεση», αναφέρεται στα στοιχεία για καταγγελίες για περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών στα κατεχόμενα από το 2010 μέχρι σήμερα. Σε 3 χρόνια έγιναν 24.017 καταγγελίες για υποθέσεις και από τις 545 περιπτώσεις που αφορούν γυναίκες οι 419 περιείχαν άσκηση βίας. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση των Πρωθυπουργών Τουρκίας και Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και στην αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν πως επιθυμούν όπως αρθούν οι δυσκολίες στην Κύπρο και το Κυπριακό περάσει στην ιστορία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λόγω της αύξησης των ληστειών στα κατεχόμενα ο ιδιοκτήτης μιας κάβας στο κατεχόμενο μικρό Καϊμακλί (κιουτσιούκ Καϊμακλί), στην οποία έχει τοποθετήσει τρεις κάμερες ασφαλείας, για να προφυλάξει το μαγαζί του, μένει όλη νύχτα εκεί.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το λέσι του σκύλου», αναφέρεται στην κατάσταση που βρίσκεται η βιομηχανική περιοχή στην κατεχόμενη Λευκωσία και γράφει ότι διανύει μια από τις πιο βρώμικες περιόδους, με σκουπίδια αλλά και νεκρά ποντίκια. Οι ιδιοκτήτες καταστηματαρχών στην περιοχή αντιδρούν, κάνοντας λόγο για κίνδυνο λοιμώξεων. Αλλού γράφει ότι η κόρη του Κεμάλ Ερουρετέν, που έχασε τη ζωή του πιθανότατα λόγω γρίπης των χοίρων, κατηγόρησε το ιατρικό προσωπικό του «κρατικού» νοσοκομείου Αμμοχώστου όπου ο πατέρας της είχε νοσηλευτεί, για αμέλεια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στα στοιχεία για τις περιπτώσεις βίας ενάντια στις γυναίκες που ανακοινώθηκαν σε σχετικό εργαστήρι, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται πως ενώ το 5,7% των γυναικών που είναι θύματα βίας πηγαίνουν στο νοσοκομείο για περίθαλψη, μόνο το 2,7% καταλήγει στην «αστυνομία» για καταγγελία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ας το αφήσουμε στην ιστορία», αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των Ταγίπ Ερντογάν και Αντώνη Σαμαρά και γράφει για σημαντικά μηνύματα από τον Τούρκο Πρωθυπουργό και πως και οι δύο Πρωθυπουργοί σημείωσαν πως το Κυπριακό πρέπει να λυθεί. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times για ατασθαλίες και διαφθορά στο Serious Fraud Office (SFO) και γράφει ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει λόγο για να πέσει η υπόθεση του Ασίλ Ναδίρ που κατέληξε με ποινή φυλάκισής του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στα στοιχεία της «αστυνομίας» για τη βία κατά των γυναικών, τα οποία – γράφει – ανέγνωσε η «υπαρχηγός αστυνομίας», Περβίν Γκιουρλέρ.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Υπάρχει έλλειμμα 230 εκ ΤΛ στον προϋπολογισμό», γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση της «κεντρικής τράπεζας» το 2012 υπήρχε έλλειμμα 203,7 εκ ΤΛ τα οποία καλύφθηκαν με δάνειο από την Τουρκία 407 εκ ΤΛ. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος για το «δήμο» Λευκωσίας, Καντρί Φελάχογλου στη συντεχνία των τ/κ καθηγητών, ο πρόεδρος της οποίας, Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ δήλωσε πως θα μείνουν ουδέτεροι στις επικείμενες «εκλογές».