ΚΟΣΜΟΣ

Το βομβαρδιστικό του μέλλοντος...

Το  βομβαρδιστικό του μέλλοντος...

Η ανάπτυξη του μελλοντικού αεροπορικού συγκροτήματος της αεροπορίας μεγάλων αποστάσεων (PAK DA), το οποίο πρέπει να αντικαταστήσει το 2020-30 τα αεροσκάφη Tu-95MS και Tu-22M3, ξανασυζητιέται στον Τύπο. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη επιλέξει την όψη του νέου αεροσκάφους. Θα είναι ένα υποηχητικό αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων, ο εντοπισμός του οποίου καθίσταται δύσκολος.

Πολύ πιθανόν, οι πληροφορίες που περιέχονται στον Τύπο να μην επιβεβαιωθούν. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί και υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών, ξέρουν να κρύβουν πολύ επαγγελματικά τα πραγματικά τους σχέδια. Μερικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, προκαλούν αμφιβολίες στους εμπειρογνώμονες. Πρώτα απ’ όλα, αυτό αφορά την κατάσταση του Σχεδιαστικού Γραφείου Τούπολεφ, το οποίο σήμερα, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, δεν μπορεί από μόνο του να αναπτύξει ένα σχέδιο αυτού του επιπέδου. Γι’ αυτό υποθέτουν ότι ένας από τους συμμετέχοντες στην κοινοπραξία θα είναι το Σχεδιαστικό Γραφείο Sukhoi, το οποίο έχει εμπειρία στο σχεδιασμό βαρέων μηχανημάτων.

Υποτίθεται ότι η ανάπτυξη του PAK DA μπορεί να βασίζεται σε σχέδια που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς Τ-50 στα πλαίσια του σχεδίου PAK FA. Ειδικότερα, το βαρύ βομβαρδιστικό μπορεί να εξοπλιστεί με τέσσερις κινητήρες AL-41, παρόμοιους με εκείνους που θα τοποθετούνται στα μαζικής παραγωγής μαχητικά αεροσκάφη Τ-50.

Επιπλέον, το νέο βομβαρδιστικό θα φέρει στρατιωτικό φορτίο περίπου στο επίπεδο των αεροσκαφών Tu-22M (μέχρι 20 τόνους). Χάρη στους οικονομικούς κινητήρες νέας γενιάς, η μέγιστη απόσταση πτήσης θα πλησιάσει στους δείκτες του Tu-160.

Δεν πρέπει να ληφθεί ως δεδομένο και ο ισχυρισμός ότι η ταχύτητα του νέου σκάφους δεν θα υπερβαίνει την ταχύτητα του ήχου.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το μελλοντικό βομβαρδιστικό πρέπει να αντικαταστήσει όχι μόνο το στρατηγικό Tu-95, αλλά και τα βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων Tu-22M, ένας από τους στόχους των οποίων είναι η καταπολέμηση του εχθρικού Πολεμικού Ναυτικού. Και για το σκοπό αυτό είναι αναγκαία η υπερηχητική ταχύτητα. Το νέο αεροσκάφος πρέπει να διαθέτει τη δυνατότητα να ξεπερνά την αεράμυνα των εχθρικών ναυτικών δυνάμεων και να μπορεί να αποφεύγει τις επιθέσεις των ναυτικών μαχητικών αεροσκαφών.

Όμως την ίδια στιγμή φαίνεται σχεδόν απίστευτη η δημιουργία ενός υπερηχητικού αεροσκάφους. Εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες κατά την ανάπτυξη, θα έχει ένα τεράστιο κόστος κατασκευής. Ως εκ τούτου, η μαζική του παραγωγή (120-150 αεροσκάφη) θα είναι αδύνατον να υλοποιηθεί.

Πάντως, η αναμονή δεν θα διαρκέσει πολύ, διότι το νέο αεροσκάφος θα πρέπει να απογειωθεί πριν από τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ