ΚΟΣΜΟΣ

Η Ροσκόσμος θα προσυπογράψει τον Διεθνή Χάρτη για το Διάστημα

Η Ροσκόσμος θα προσυπογράψει τον Διεθνή Χάρτη για το Διάστημα

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος (Ροσκόσμος), θα προσυπογράψει το Διεθνή Χάρτη για το Διάστημα και τις Μεγάλες Καταστροφές. Τα κράτη που έχουν προσχωρήσει στον Χάρτη, βοηθούν τις χώρες που είχαν υποφέρει από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και συγκεκριμένα τους προσφέρουν πληροφορίες της εξ αποστάσεως βολιδοσκόπησης της Γης (RS) στις πληγείσες περιοχές.

Η δομή αυτή συνενώνει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, τις εθνικές Υπηρεσίες Διαστήματος της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, της Κίνας, του Καναδά, της Αργεντινής και της Ιαπωνίας. Η συμμετοχή της Ρωσίας στις εργασίες της μπορεί να θεωρηθεί ως θετικός παράγοντας,- είπε ο σύμβουλος του προέδρου της πυραυλο-διαστημικής εταιρείας «Ενέργεια».

- Εδώ ποντάρουν σε μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον. Επειδή ασχολούμαστε με επιτυχία με την αποκατάσταση των δορυφορικών μας μονάδων τηλεσκόπησης της Γης και μετεωρολογικών δορυφόρων, διευρύνουμε το δίκτυο επίγειων σταθμών που θα παρακολουθούν τον διαστημικό χώρο και τα ουράνια σώματα, τα οποία συνιστούν απειλή. Αυτό θα είναι χρήσιμο για τη διεθνή κοινότητα και για τη χώρα μας.

Πρόσφατα ακόμα, η Ρωσία δεν είχε αρκετούς δορυφόρους για την τηλεπισκόπηση της Γης. Η μονάδα Resource DK ήταν ήδη υπερφορτωμένη στο πλαίσιο του ρωσικού προγράμματος. Αλλά με την εμφάνιση των νέων δορυφόρων Electro-L και Meteor-M, η κατάσταση έχει αλλάξει,- τόνισε ο Ίγκορ Μαρίνιν, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Νέα της Κοσμοναυτικής».

- Τώρα λειτουργούν 3 δορυφόροι μας, άλλα πολύ σύντομα η μονάδα αυτή θα διευρυνθεί. Σύμφωνα με το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας, μέσα στα πλησιέστερα 3-4 χρόνια θα αποτελείται από 6-7 δορυφόρους.

Σήμερα, χρειάζονται δορυφορικές πληροφορίες σχεδόν σε όλες τις χώρες. Το ερώτημα είναι μόνο αν έχουν αυτές οι χώρες δικούς τους δορυφόρους τηλεσκόπησης της Γης και συστήματα πλοήγησης τύπου GLONASS. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος τα έχουν όλα αυτά,- είπε ο εμπειρογνώμονας.

- Η ουσία του ζητήματος συνίσταται στο ότι δεν είναι ικανοί όλοι οι δορυφόροι να βγάζουν εικόνες της Γης σε οποιαδήποτε ώρα του ημερονυχτίου. Παίρνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, οι χώρες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τηλεσκόπηση της Γης συνενώθηκαν σε ειδική δομή και χάρη σ΄αυτό είναι δυνατό να προσελκυστούν οι δορυφόροι διαφόρων χωρών στη διερεύνση κάποιου ανώμαλου φαινομένου σε οποιαδήποτε περιοχή της Γης. Στη δοσμένη περίπτωση δεν θα είναι απαραίτητο να περιμένουν πότε, π.χ. ο ρωσικός δορυφόρος θα περνά πάνω από κάποιο σημείο της Γης, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο δορυφόρος της Ιαπωνίας, της Ινδίας κλπ. Οι πληροφορίες για κάποια θεομηνία θα συγκεντρώνονται πιο γρήγορα με αποτέλεσμα, οι επίγειες δομές, χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα να μπορούν να παίρνουν γρηγορότερα τα απαιτούμενα μέτρα.

Τα δορυφορικά δεδομένα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία. Χάρη στις πληροφορίες των δορυφόρων εκτιμήθηκε πολύ γρήγορα η ζημιά, που προξένησε αυτή η θεομηνία, και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε τη δυνατότητα να πάρει τα πρώτιστα μέτρα για την αντιμετώπισή των συνεπειών της.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ