ΚΟΣΜΟΣ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει την στήριξη στον Άσαντ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει την στήριξη στον Άσαντ

Ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα παραδέχθηκε σήμερα, για πρώτη φορά, τη συμμετοχή δυνάμεών της στο πλευρό του συριακού κυβερνητικού στρατού στην περιοχή Κουσάιρ, στο κέντρο της Συρίας.

«Μεγάλος αριθμός από πολεμιστές συμμετέχουν στις επιχειρήσεις για να καταληφθεί ο έλεγχος σε κοινότητες που κατοικούνται από Λιβανέζους», δήλωσε ο Νασράλα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ, διατρανώνοντας πως «η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη».

«Τους τελευταίους μήνες, ο συριακός στρατός αναγκάσθηκε να αποσυρθεί από ορισμένες περιοχές του Κουσάιρ, γεγονός που ανάγκασε τους Λιβανέζους που ζουν σε εκείνη την περιφέρεια να βρεθούν αντιμέτωποι με ένοπλες ομάδες (αντικαθεστωτικών ανταρτών)», πρόσθεσε ο σιίτης ηγέτης.

«Όταν οι συγκρούσεις επιδεινώθηκαν κι ένας μεγάλος αριθμός από αντάρτες μαχητές ετοιμαζόταν να καταλάβει τον έλεγχο των (δεκατριών) κοινοτήτων που κατοικούνται από Λιβανέζους, ήταν φυσικό να προσφέρουμε κάθε δυνατή και αναγκαία βοήθεια στον συριακό στρατό, στις λαϊκές επιτροπές (τις ένοπλες φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές) και τους Λιβανέζους κατοίκους», επεσήμανε.

Ο Νασράλα, στενός σύμμαχος της κυβέρνησης της Δαμασκού, έπλεξε το εγκώμιο των μαχητών του που έπεσαν στα πεδία της μάχης στη Συρία: «Είμαστε υπερήφανοι για τους μάρτυρες που έπεσαν μαχόμενοι τις τελευταίες εβδομάδες και μας τιμούν. Χαιρετίζω τις οικογένειές τους», είπε ο Νασράλα, χωρίς να αποκαλύψει τον αριθμό των νεκρών στις τάξεις των πολεμιστών του.

Ο ίδιος πάντως δικαιολόγησε την παρουσία πολεμιστών της Χεζμπολάχ στη Σαγέντα Ζεϊνάμπ, όπου σύμφωνα με τον θρύλο βρίσκεται θαμμένη η Ζεϊνάμπ, εγγονή του προφήτη Μωάμεθ και αδελφή του ιμάμη Χουσέιν, υποστηρίζοντας πως πολεμούν τους σουνίτες εξτρεμιστές τακφίρι. «Θα πρέπει οι έντιμοι μουτζαχεντίν να ορθώσουν τα στήθη τους και να εμποδίσουν την πτώση της κοινότητας και του μαυσωλείου της Σαγέντα Ζεϊνάμπ. Υπάρχουν άνθρωποι στο πεδίο της μάχης που εμποδίζουν την προέλαση των τακφίρι», εξήγησε ο Νασράλα.